Verkleden voor het goede doel

19november2014
Bron tekst en foto: news.nationalgeographic.com, foto door Tom Lynn
Sommige mensen verkleden zich als dieren, en niet speciaal voor Halloween of carnaval. Een dierenkostuum kan de beste manier zijn om in de buurt van dieren te komen, ofwel voor onderzoek ofwel voor verzorging van dieren die weer in het wild teruggeplaatst worden.
In het China Research and Conservation Center for the Giant Panda dragen de verzorgers niet alleen een pandapak maar smeren ze dat ook nog in met panda uitwerpselen en urine. Door de pakken te dragen en de menselijke geur te maskeren wordt ervoor gezorgd dat de dieren niet gehecht raken aan mensen en er ook niet door in de stress raken. Deze panda’s moeten weer teruggeplaatst worden in het wild en mogen niet op mensen gericht zijn.
Iets soortgelijks gebeurt in Wisconsin, bij de International Crane Foundation. De jonge trompetkraanvogels die in het centrum ter wereld komen, verblijven daar ongeveer een half jaar. In die tijd moeten de jonge vogels leren om voor zichzelf te zorgen en voedsel te vinden. Verzorgers doen dat door zichzelf te verstoppen onder witte doeken. Om hun hand zit een handpop die lijkt op een trompetkraanvogel. Hiermee krijgen de jonge vogels voedsel aangeboden en worden sprinkhanen gevangen zodat de jongen dit ook gaan imiteren.

Maar ook onderzoekers gebruiken dit principe. Om de reactie van elanden op uitwerpselen van bijvoorbeeld de wolf te onderzoeken, moesten die uitwerpselen dicht bij de schichtige elanden gedeponeerd worden. Een elandenkostuum bleek te werken. En ook een soort duikbootje wat vermomd was als krokodil hielp onderzoekers. Hierdoor kon het bootje dwars door een groep nijlpaarden gestuurd worden. Nijlpaarden en krokodillen leven in dezelfde gebieden maar laten elkaar met rust.