Speelgoed voor varkens

04juli2007
Bron: minlnv.nl
Vanaf 1 juli moet er voor de varkens voldoende afleidingsmateriaal in de stal komen. De varkenshouders moeten hiervoor zorgen. Vaak hangt in de varkensstallen alleen een ketting om mee te spelen. Volgens Minister Verburg van LNV is een ketting niet voldoende.
Zij heeft het aanbrengen van meer afleidingsmateriaal verplicht gesteld om hiermee meer tegemoet te komen aan de behoeften van varkens. Er zijn verschillende materialen mogelijk zoals hooi, stro en speelgoed. De varkenshouder is vrij om hieruit een keus te maken.

Varkens zijn gevoelig voor afleiding omdat het intelligente en nieuwsgierige dieren zijn die graag hun omgeving onderzoeken. Wanneer er te weinig te onderzoeken is gaat het varken zich vervelen. Dit kan zich uiten in gedragingen als bijvoorbeeld staartbijten. Onderzoek heeft aangetoond dat afleidingsmateriaal in het varkenshok een grote bijdrage kan leveren aan het voorkomen van vervelen en mogelijk dus ook van staartbijten. Staartbijten heeft echter meerdere oorzaken. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen wat alle factoren zijn die het staartbijten beïnvloeden. Dit is nodig om te weten wat er gedaan moet worden om op termijn het couperen van staarten te kunnen afschaffen.

Er is een brochure toegestuurd naar alle Nederlandse varkenshouders waarin de maatregel wordt aangekondigd en verder toegelicht. De materialen waaruit de varkenshouder kan kiezen worden uitgelegd.