Vermindering ingrepen bij dieren

09januari2008
Bron: minlnv.nl
Het aantal ingrepen bij dieren wordt vanaf 1 januari 2008 verminderd, zo heeft de minister van LNV besloten. Deze beslissing is genomen om de integriteit van dieren te waarborgen en het dierenwelzijn te verbeteren.
Couperen schapenstaarten
Vanaf 1 januari 2008 wordt het couperen van schapenstaarten een verboden ingreep. Het couperen van schapenstaarten was tot nu toe toegestaan omdat dit nodig geacht werd ter voorkoming van myasis. Deze aandoening kan ontstaan wanneer de staart ernstig bevuild is met mest. Met een goede verzorging is deze aandoening te voorkomen, ook als de staarten niet zijn gecoupeerd, zo is uit onderzoek gebleken. Komend voorjaar worden schapenhouders middels een brochure geadviseerd over de verzorgingsmaatregelen.
Drie Engelse schapenrassen met lange staarten, de Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest, krijgen voor vier jaar een vrijstelling voor couperen. Voor deze rassen wordt geprobeerd om de staarten door middel van een fokprogramma te verkorten. In 2011 wordt dit fokprogramma geëvalueerd.

Identificatie-ingrepen bij fokvarkens
Alleen raszuivere en hybride varkens die zijn ingeschreven in een stamboek mogen vanaf 1 januari 2008 nog een tatoeage ter identificatie krijgen. De tatoeage vervangt het huidige I&R-oormerk. Alle overige fokvarkens mogen niet meer worden getatoeëerd. Het bedrijfsmerk, dat als derde ingreep wordt toegepast bij fokvarkens in groepshuisvesting, moet in de komende vier jaar geïntegreerd worden met de wettelijk voorgeschreven oormerken. Dit kan via elektronische identificatie of een nieuw integraal oormerk.

Verwijderen neuslellen bij kalkoenen
Vanaf 1 januari 2008 is het verwijderen van neuslellen bij kalkoenen niet meer toegestaan.