Op de bres voor vlinders en libellen

16april2008
Bron: Vlinderstichting, foto: Kars Veling
In 2008 bestaat De Vlinderstichting 25 jaar. Al sinds 1983 maken zij zich sterk voor de bescherming van vlinders, en tien jaar geleden zijn daar ook de libellen bijgekomen.
De Vlinderstichting grijpt haar jubileumjaar aan voor het opnieuw op de kaart zetten van vlinders en libellen, en de noodzaak tot beschermen extra onderstrepen.

De Vlinderstichting is een natuurbeschermingsorganisatie die zich sterk maakt voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa. Dat doet de stichting door gericht onderzoek en het geven van adviezen. Daarbij gaat het om vragen als: waar zijn ze te vinden, gaat het op die plekken goed of juist slecht? En hoe komt het dat de vlinders en libellen verdwijnen; wat kan De Vlinderstichting eraan doen? Vaak werkt De Vlinderstichting samen met of in opdracht van anderen, bijvoorbeeld Vereniging Natuurmonumenten, CBS, RIVM, provinciale landschappen, ministerie van LNV, provincies en gemeenten.

Vlinders vliegen niet alleen in natuurgebieden, maar ook in bermen, parken, plantsoenen en tuinen. En vlinders en libellen kijken is leuk! Veel soorten zijn prachtig om te zien en vertonen vaak een interessant gedrag. Bovendien vertelt hun aan- of afwezigheid veel over de kwaliteit van de natuur in de omgeving. De Vlinderstichting verzamelt daarom alle waarnemingen van vlinders en libellen. Deze waarnemingen worden gebruikt voor het geven van inrichtings- en beheeradviezen voor wegbermen, parken of natuurgebieden en voor het maken van atlassen met verspreidingskaartjes. Alle waarnemingen zijn van harte welkom op www.telmee.nl!
Meer weten? Kijk hier!