Terugplaatsen chimpansees in natuurgebied

06augustus2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
In het Westafrikaanse Guinee zijn eind juni 14 chimpansees uit een opvangcentrum vrijgelaten in een beschermd natuurgebied waar al wilde chimpansees leven. Deze vrijlating kon uiteraard pas na een lange voorbereiding plaatsvinden.
Dit initiatief van het 'Centre de Conservation pour Chimpanzés' (CCC) is een wereldwijde primeur: de vrijlating van de chimpansees is de eerste in zijn soort. De directeur van Stichting AAP is afgereisd naar Guinee om het CCC te ondersteunen bij de afronding van dit project.
Het project wordt ondersteund door de Guinese overheid, door de EU en door de PASA (Pan African Sanctuary Association). Als dit project succesvol verloopt kan deze methode wellicht een oplossing vormen voor de vele chimpansees in gevangenschap in Afrika. Ook kan de soortbescherming in het wild profiteren van dergelijke vrijlatingen.
AAP, een Europees opvangcentrum voor uitheemse zoogdieren, ondersteunt het CCC al jaren. Zo worden ondermeer medicijnen en medische apparatuur verstrekt. Ook kunnen Air Miles ter beschikking gesteld worden, voor het transport van dieren.
Het CCC huisvest nog 49 chimpansees. Deze dieren zijn slachtoffer van de illegale handel in bushmeat. De dieren zijn gered dankzij inbeslagname door de overheid of doordat aanwezige expats de dieren aangekocht hebben.