Beermarters

29oktober2008
Bron: Wikipedia, Zodiac Animals
Beermarters of binturongs (Arctictis binturong) zijn geen beren of marters maar een civetkatachtige. Net als andere civetkatten hebben de dieren geurklieren waarmee hun territorium afgebakend wordt.
Bij beermarters is ruikt dit naar zoete popcorn. Deze geurklier wordt ook als communicatiemiddel gebruikt. Beermarters leven voornamelijk in bomen. Ze bewegen zich rustig door de bomen voort, maar kunnen ook heel snel en wendbaar zijn en ver springen. Bij het klimmen in de bomen wordt de staart als grijpstaart gebruikt, dit is vrij zeldzaam bij roofdieren. Ook de paring vindt in de bomen plaats.
Beermarters zijn vrij lang (60-90 cm) met korte poten. De staart is ook lang (50-90 cm) en zeer sterk. De vacht is lang en ruig en zwart. De haarpunten zijn soms geel of wit en dan hebben de dieren een gelige of grijzige waas over de vacht. Aan de oren zitten zwart pluimen.
Van nature komen beermarters voor in de regenwouden van Zuid-Oost Azië. Ruwweg beslaat dit het gebied van India tot Palawan (Filippijnen) en van Nepal tot Java. De Orang Asli (oorspronkelijke bewoners) van Maleisië houden de beermarters ook wel als huisdier, de dieren zijn niet agressief en zijn makkelijk te temmen.
Beermarters zijn omnivoor. In het wild eten ze vruchten, plantendelen, eieren, insecten, kleine knaagdieren en kadavers. In de dierentuin bestaat hun rantsoen uit gemengd fruit, kuikens, kip, rundvlees, katten- en hondenbrokken.
De dieren leven alleen of in kleine groepen waarbij het vrouwtje dominant is. De paring is niet seizoensgebonden. Na een draagtijd van ongeveer drie maanden worden meestal twee jongen geboren, maar dit kunnen er ook zes zijn.

In Nederland zijn beermarters in diverse dierentuinen te zien.