Soap bij de gieren

18maart2009
Bron: dierenparkamersfoort.nl, fotograaf: Thermos (via Wikipedia)
De groep vale gieren in Dierenpark Amersfoort gedraagt zich als in een soap, zo valt te lezen op de site van de dierentuin. Vale gieren zijn monogaam en een broedpaar blijft normaal gesproken het hele leven bij elkaar.
Maar de vale gieren in Amersfoort houden zich daar niet aan. De complexe verhoudingen kwamen aan het licht nadat de groep maandenlang door een stagiaire geobserveerd was. De aanleiding voor deze observatie was een weinig succesvolle voortplanting bij de gieren. Door de observatie werd duidelijk hoe de relaties in de gieren kolonie liggen. De mannelijke helft van een vast koppel werd eindeloos achterna gezeten door een vrouwtje en uiteindelijk heeft hij haar bevrucht. Ook lijkt het erop dat mannetjes hun eigen eieren uit het nest hebben gegooid. Volgens het dierenpark zijn vreemdgaan, jaloezie en irritatie aan de orde van de dag bij deze groep vale gieren.
De twee eieren die ondertussen wel gelegd waren mochten niet het onderspit delven. De eieren worden nu uitgebroed in een broedmachine en de gieren bebroeden kalkeieren. Vlak voor het uitkomen worden de eieren weer teruggeplaatst.
Dat is wel belangrijk want giereneieren hebben twee lagen. Het kuiken breekt zelf de eerste laag maar moet met de tweede laag geholpen worden.