Stenen gooien

01april2009
Bron: NOS.nl
Chimpansee Santino gooit met stenen naar bezoekers wanneer het hem te druk wordt bij het apenverblijf. Met zijn gedrag gaf het chimpanseemannetje in een Zweedse dierentuin onderzoekers genoeg stof voor een wetenschappelijk artikel.
Santino verzamelde al ruim voordat de dierentuin openging de stenen in het apenverblijf en legde deze klaar. Wanneer hij geïrriteerd raakte door de drukte bij het apenverblijf begon hij de bezoekers met stenen te bekogelen. Toen alle stenen in het verblijf op waren, begon Santino stukken uit de betonnen neprotsen van het verblijf te pulken en deze als projectiel te gebruiken. Bij deze aanvallen raakte niemand ernstig gewond. Meestal werden bezoekers niet of slechts met een schampschot geraakt.

Dat Santino met stenen gooit naar bezoekers is nog niet zo bijzonder. Hij is het alfamannetje van de groep en wil graag de omgeving naar zijn hand zetten. Al die bezoekers bij zijn verblijf waar hij geen invloed op heeft zijn enorm frustrerend voor hem volgens de onderzoekers. Wat wel reden voor verder onderzoek en een publicatie was, was de voorbereiding van de aanvallen. Dat is volgens de onderzoekers het bewijs dat chimpansees vooruit kunnen plannen. Santino bedenkt dat er een kans is dat hij boos gaat worden en bereidt zich daarop voor. Dergelijk complex gedrag is nu voor het eerst geobserveerd.
In laboratoriumexperimenten was al wel aangetoond dat chimpansees kunnen plannen, maar daarbuiten was dat nog niet eerder gezien.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.