Honden en baasjes

15april2009
Bron: telegraph.co.uk
Honden lijken op hun bazen en andersom. Maar de gelijkenis is maar heel oppervlakkig, zo concludeerden onderzoekers van Bath Spa University. Karaktereigenschappen van de bazen kunnen niet voorspeld worden aan de hand van het hondenras.
De onderzoekers lieten aan proefpersonen 41 foto’s zien van eigenaren van labradors, poedels en Staffordshire bull terriers. In 50-60 procent van de gevallen werd het hondenras juist gekoppeld aan de baas. Dit is duidelijk hoger dan een toevalstreffer van 33 procent. De proefpersonen baseerden hun match op basis van kleding en bouw van de baas. Een wat steviger baas heeft vast een wat steviger hond, ze kunnen allebei wel wat extra lichaamsbeweging gebruiken. Een slanke hondeneigenaar werd gekoppeld aan een poedel, want die kan met wat minder lichaamsbeweging toe.
Hondenliefhebbers worden wel gewaarschuwd door de onderzoekers. De proefpersonen dachten dat karaktereigenschappen van de bazen voorspeld konden worden uit het hondenras. De eigenaars van de bull terriers werden als minder slim ingeschat terwijl de labrador en poedel bazen als ‘aardiger’ werden aangemerkt. Maar persoonlijkheidtesten van de hondeneigenaren lieten deze verschillen niet zien.
Uit de persoonlijkheidstesten kwam wel naar voren (het enige duidelijke effect) dat alle hondeneigenaren over het algemeen ‘aardiger’ zijn dan gemiddeld.
De onderzoekers hadden bewust voor de bull terriers gekozen omdat deze honden in Engeland vaak negatief in het nieuws komen. Poedels waren gekozen omdat ze als meer ‘sophisticated’ gezien worden en labradors zijn de neutrale honden in dit rijtje.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de British Psychological Society in Brighton.