Geelstaart-wolaap

13mei2009
Bron: vroegevogels.vara.nl
In de nevelwouden op de hellingen van het Andesgebergte heeft een Nederlandse bioloog een groep apen ontdekt waarvan gedacht werd dat ze al vrijwel uitgestorven waren. Het gaat om een groep geelstaart-wolapen.
Hans Dignum, de bioloog, is werkzaam bij de Apenheul in Apeldoorn. Lange tijd werd gedacht dat de geelstaart-wolapen (Oreonax flavicauda) al helemaal uitgestorven waren maar de laatste jaren werden er enkele waarnemingen gedaan. De geelstaart-wolapen leven in zeer afgelegen gebieden. Het vermoeden bestond al wel dat in de nevelwouden op de oostelijke hellingen van het Andesgebergte nog een groep geelstaart-wolapen moest leven. Dignum vond de apen in het dal van de Chilchos-rivier in Peru.

Volgens de directeur van de Apenheul is de ontdekking belangrijk. Dit maakt de kans dat de unieke nevelwouden behouden kunnen worden alleen maar groter. De nevelwouden worden bedreigd door houtkap. De Apenheul spant zich in voor het behoud van de nevelwouden, samen met GaiaPark Kerkrade Zoo en een Frans dierenpark. Zij doen dit onder andere door kleinschalige koffieteelt op de hellingen van de vallei te stimuleren. Door de inkomsten van de koffieoogst komen de boeren niet in de verleiding om het bos te kappen.
Chilchos koffie wordt geschonken in de drie betrokken dierentuinen.