Rothschild-giraffe

16september2009
Bron: gaiapark.nl
In GaiaPark Kerkrade Zoo werd begin september een Rothschild-giraffe geboren. Volgens GaiaPark is deze geboorte erg belangrijk voor het Europese fokprogramma van deze diersoort.
De Rothschild-giraffe (Giraffa camelopardalis rothschildi) is één van de giraffesoorten die wel in hun voortbestaan bedreigd wordt. In het wild komt de Rothschild-giraffe voor in Oost-Afrika en daar leven naar schatting nog zo’n 500 dieren. In Europese dierentuinen leven ongeveer 250 dieren.
De vader van de pasgeboren giraffe in GaiaPark, Nok, is pas vier jaar oud. Dit is zijn eerste nakomeling. Het is dus nu zeker dat hij zich kan voortplanten en aangezien Nok niet verwant is aan de andere giraffen uit het stamboek is dat goed nieuws.
Moeder is de zeven jaar oude Eura. De geboorte begon in het binnenverblijf en verliep voorspoedig. Het jong, een mannetje, is bijna twee meter lang en weegt ruim 50 kilo. Over een jaar of drie zal hij GaiaPark waarschijnlijk verlaten om in een andere dierentuin voor nakomelingen te zorgen.

De Rothschild-giraffe onderscheidt zich van de ander (onder)soorten door het vlekkenpatroon. In vergelijking met de netgiraffe zijn de vlekken lichter van kleur en minder scherp belijnd. De lijnen tussen de vlekken zijn juist weer wat donkerder dan bij de netgiraffe, meer crème kleurig dan wit. Ook zitten er geen vlekken op de onderbenen, de Rothschild-giraffe lijkt lichte kousen aan te hebben.
De Rothschildgiraffe is verder de enige giraffe ondersoort met 5 hoorntjes op de kop. Twee echt hoorns bovenop de kop, één middenop het voorhoofd en twee achter de oren.

De giraffe op de foto is wel een Rothschildgiraffe, maar niet die uit GaiaPark.