Hormoon voor herkenning

17maart2010
Bron: nrc.nl
Bij ratten is vasopressine belangrijk voor de herkenning van soortgenoten. Wanneer neuronen voor vasopressine stilgelegd worden blijven ratten steeds opnieuw kennis maken met soortgenoten die ze al ontmoet hadden.
Vasopressine is een hormoon wat in het lichaam de temperatuur en de waterhuishouding reguleert. In de hersenen beïnvloedt dit hormoon echter agressie en sociaal gedrag zoals paarbinding. Volgens neurowetenschappers speelt bij ratten het geurcentrum in de hersenen een grote rol bij sociale herkenning. Dit centrum zit vlak bij de neus en bevat veel neuronen die vasopressine uitscheiden.
De onderzoekers voerden met ratjes kennismakingsexperimenten uit om zo achter de functie van deze neuronen te komen. Een volwassen rat mocht kennis maken met een jongere soortgenoot. Hierna werd het jonge dier weggehaald en later weer teruggeplaatst samen met nog een jong dier. De volwassen rat snuffelde vooral aan het nieuwe dier, omdat de ander al bekend was. Maar wanneer vooraf de volwassen rat een injectie had gehad die de activiteit van vasopressine stil legde, snuffelde de volwassen rat aan beide jonge dieren even lang.

De neurowetenschappers concluderen dat vasopressine bij ratten als een filter van geurinformatie werkt. Het geurprofiel van een rat wordt in het brein opgeslagen. Wanneer deze geur weer langs komt wordt deze door vasopressine aan de opgeslagen informatie gekoppeld. Het is ook mogelijk dat het geurprofiel gekoppeld wordt aan een ervaring. Ook bij agressief gedrag speelt vasopressine een rol. Vermoed wordt dat na een slechte ervaring met een soortgenoot, de ratten bij een nieuwe ontmoeting direct agressief reageren.