KI bij brilberen

31maart2010
Bron: harpij.nl, foto van Kuribo, via Wikipedia
Begin maart vond in de Zoo van Antwerpen een primeur plaats. Brilberin Inca werd kunstmatig geïnsemineerd met sperma van haar partner Gladstone. Ondanks regelmatige pogingen was het nog niet op natuurlijk wijze gelukt om voor nageslacht te zorgen.
De Zoo Antwerpen werkt actief mee in het fokprogramma van brilberen. Getracht wordt om in Europese dierentuinen een reservepopulatie op te bouwen. Momenteel huisvesten 24 Europese dierentuinen in totaal 67 brilberen. Het Centre for Research and Conservation (CRC) in de Zoo Antwerpen doet ook al vijf jaar DNA analyses op mestmonsters van brilberen uit Peru en Bolivia. Hierdoor wordt kennis ontwikkeld over de genetische status van de brilbeer in het Andesgebergte, zijn natuurlijke habitat. Het voorbestaan van brilberen wordt hier bedreigd door jacht, illegale handel en verlies van leefruimte.
Inca (23 jaar) en Gladstone (20 jaar) zijn genetisch gezien een belangrijk koppel voor deze kwetsbare diersoort. In het verleden heeft Irma in vier nesten zeven jongen ter wereld gebracht. Gladstone leeft sinds vijf jaar in Antwerpen. Ondanks regelmatig paargedrag werd Inca maar niet drachtig. Daarom is besloten tot KI over te gaan. Een team van onderzoekers van het IZW uit Berlijn heeft de dierverzorgers in Antwerpen bijgestaan. Bij nader onderzoek bleek dat Gladstone maar 1 teelbal had, maar gelukkig wel kwalitatief goed zaad produceerde. Als de inseminatie succesvol was, is een nest brilberen te verwachten tussen november 2010 en april 2011. Deze periode is ruim omdat brilberen een vertraagde innesteling van de vrucht kennen. De moeder kan de ontwikkeling van het embryo vertragen zodat de babybeer pas ter wereld komt bij goede omstandigheden (weer, fruitseizoen).
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0