Tijgertjes

09juni2010
Bron: diergaardeblijdorp.nl
De jonge tijgertjes in Diergaarde Blijdorp maken het goed. Moeder Alia en haar jongen verblijven voorlopig achter de schermen maar via een monitor zijn ze wel te volgen. Vader Hermes is wel gewoon te zien, hij bemoeit zich niet met de opvoeding.
Het was al acht jaar geleden dat er tijgers geboren werden in Diergaarde Blijdorp. Op 21 mei troffen de verzorgers tijgervrouw Alia in haar kraamhol aan met drie jongen. Eén jong was te zwak en overleed snel na de geboorte maar de andere twee maken het prima. Aangezien dit de eerste worp van Alia is, is dat wel spannend. Door onervarenheid gaat het niet altijd goed met de eerste jongen. Tot nu toe ziet het er echter goed uit. Alia laat de jongen regelmatig drinken, likt ze schoon en verzorgt ze goed. Om de moeder en de jongen de nodige rust te gunnen zijn ze dus nog niet te zien voor het publiek.

Vader is de vijftienjarige Hermes. Hij heeft al eerder jongen verwekt in Blijdorp (in 2000 en 2002). Hermes is genetisch belangrijk voor het Europese fokprogramma, daarom is hij ondanks zijn hoge leeftijd ingezet om bij het jonge vrouwtje Alia jongen te verwekken. In eerste instantie was Alia doodsbang voor Hermes maar na enige tijd kwam het toch tot een paring.

Zowel Alia als Hermes zijn Sumatraanse tijgers. Deze tijgersoort wordt ernstig bedreigd. De laatste telling op Sumatra bleef steken bij 326. In 45 Europese komen ongeveer 100 Sumatraanse tijgers voor. Deze jongen zijn dus een welkome aanwinst.