Zeldzame katachtigen

23juni2010
Bron: planckendael.be, foto Joris Jacobs (via plankendael.be)
In dierentuin Planckendael in Mechelen (B) is recent bij twee zeldzame soorten katachtigen gezinsuitbreiding geweest. Bij zowel de Indische leeuwen als bij de sneeuwluipaarden ging dat helaas niet helemaal zonder slag of stoot.
Begin april werd bij de sneeuwluipaarden een welpje geboren. Een primeur voor België want nog nooit eerder was dat voorgekomen. Moeder Mali zorgde goed voor haar jong en hield haar in het werphol verborgen. Helaas overleed de moeder na enkele weken en wordt het jong nu met de fles grootgebracht. Het gaat gelukkig goed met het jong. Ze is levendig, speels en nieuwsgierig. Dit is goed nieuws, want dit jong Laila is een aanwinst voor het fokprogramma. De vader is uit Amerika overgekomen en was onverwant aan de Europese dieren. In Europa komen nog 200 sneeuwluipaarden voor in dierentuinen, in het wild zijn er nog slechts 4000 tot 6000 dieren. Dagelijks zijn er vaste momenten waarop het jong gevoerd wordt en er met haar gespeeld wordt. Het publiek in de dierentuin kan dit zien en ook via de site is dit te volgen.

Vervolgens werden in Planckendael vijf Indische leeuwenwelpjes geboren. De Indische leeuw is ook een zeer bedreigde diersoort die in het wild alleen nog maar in het Gir Forest National Park in India leeft. Het aantal Indische leeuwen in het wild wordt op slechts 400 exemplaren geschat. Leeuwin Kolya wierp in april 5jongen. Maar aangezien leeuwinnen slechts vier tepels hebben was het de vraag of dit goed zou gaan. Eén van de jongen bleef inderdaad steeds verder achter in de groei en ontwikkelde zich niet goed. Er kon niet ingegrepen worden om de andere welpen niet in gevaar te brengen. Uiteindelijk gaf de moeder het jong op: bij het naar binnengaan ’s avonds liet ze het jong achter op het buitenterrein. Het jong was zo verzwakt dat het overleed. De overige vier welpen, allemaal vrouwtjes, doen het prima.
Log out