Spinnenweb

21juli2010
Bron: dieren.blog.nl
Spinnenwebben zijn mooi om te zien (vooral in de herfst) maar het zijn ook bijzonder effectieve constructies. Ze zien er zo breekbaar uit maar zijn ijzersterk. De kleefstof in spinnenwebben was onderwerp van een onderzoek.
Amerikaanse wetenschappers hebben uitgezocht waarom de kleefstof in spinnenwebben zo goed werkt. Het materiaal is niet alleen erg plakkerig maar ook nog eens zeer elastisch en dat blijkt de oplossing te zijn. De onderzoekers vergeleken het spinrag met kauwgum. Dat kan ook heel ver uitgerekt worden zonder dat het direct breekt. Spinrag is alleen nog vele malen sterker dan kauwgum.
De elasticiteit maakt nogal wat uit, de onderzoekers schatten in dat spinrag ruim honderd maal sterker is dan tot nu toe werd aangenomen. Hiermee is het zelfs sterker dan staal wanneer het vergeleken wordt in sterkte en onbreekbaarheid.

De werking van ‘spinnenlijm’ werd getestdoor een miscroscopisch kleine peilstift in het web van een wielwebspin te prikken en de peilstift er vervolgens weer uit te trekken. Wanneer de onderzoekers de peilstift met grote kracht uit het web probeerden te trekken, bleef de peilstift beter plakken. Een prooi die met grote vaart het web invliegt zit gelijk gevangen en hoe meer die zich los probeert te rukken hoe vaster hij komt te zitten. De spinrag rekt zich steeds verder uit en wordt steeds kleveriger en houdt de prooi dus steeds effectiever vast.