Waarom leeuwen brullen en katten miauwen

13oktober2010
Bron: bbc.co.uk
Het geluid wat katachtigen voortbrengen, brullen of miauwen, is meer afhankelijk van de omgeving waar de katachtige leeft dan van het formaat van het dier. Toch is er voor onderzoekers nog veel onduidelijk.
Katachtigen komen van origine voor op alle continenten, behalve Antarctica en Australie. Uitgezonderd leeuwen leven alle katachtigen solitair. Brullen of miauwen is een manier over lange afstanden met soortgenoten te communiceren. Enerzijds om conflicten te voorkomen en anderzijds om een partner te vinden.
Twee onderzoekers van het Alexander Koenig Zoological Research Museum in Bonn, Duitsland, hebben de frequentie van de lange afstandgeluiden van 27 verschillende soorten katachtigen geanalyseerd. Daar zaten ook de grote, brullende, katachtigen bij zoals leeuwen, tijgers en jaguars. Het brullen is mogelijkdoor de speciale bouw van de keel.
De onderzoekers zochten naar een relatie tussen het geluid, de grootte van de katachtige en de natuurlijke habitat. De duidelijkste relatie werd gevonden met de habitat. Katachtigen die in een open habitat leven, zoals leeuwen en woestijnkatten, hebben een lager, dieper geluid. Katachtigen die in dichtbegroeide habitats leven, zoals wilde katten, nevelpanters en marmerkatten, communiceren met een veel hoger geluid.
En dat was verrassend, omdat hoge geluiden vervormen door dichte begroeiing en lage geluiden vervormen door turbulentie van lucht in open terrein.
Verder was er de verwachting dat grotere katachtigen lagere geluiden voortbrengen dan hun kleinere neefjes. Maar de onderzoekers vonden geen relatie tussen lichaamsgewicht en de frequentie van het geluid. Ze namen bij dit onderzoek de genetische afkomst van elke onderzochte soort mee.
Voorlopig blijven de brul en de miauw nog een groot mysterie. Mogelijk dat ander onderzoek voor meer antwoorden kan zorgen. Bovenstaand onderzoek werd overigens gepubliceerd in het Biological Journal of the Linnean Society.