Driestreepdooschildpad

08december2010
Bron: artis.nl, foto Torsten Blanck
In Artis is eind november een driestreepdoosschildpad uit het ei gekropen. Voor de dierentuin is dit een primeur. De driestreepdooschildpad komt in het wild voor in China, Laos en Vietnam en wordt daar ernstig in haar voortbestaan bedreigd.
Doordat de schildpad graag gegeten wordt zijn er in het wild nog maar enkele honderden exemplaren. Het plastron, de buikzijde van het schild, wordt geacht een medicinale werking te hebben.
In Europese dierentuinen zijn er 29 driestreepdooschildpadden te vinden, volgens de dierverzorgster in Artis.
Hier zijn ze dus erg blij met de geboorte van een kleine driestreepdoosschildpad. Het ei heeft 80 dagen in een broedmachine doorgebracht en toen kroop het jong eruit. Het jong moet direct voor zichzelf zorgen, bij schildpadden bestaat er niet zoiets als broedzorg.

De driestreepdoosschildpad (Cuora trifasciata) laat aan het uiterlijk duidelijk zien waar de naam vandaan komt. Bij volwassen dieren zijn op het rugschild drie parallel lopende strepen te zien. En wanneer de schildpad zich terugtrekt in zijn schild, gaat er een klepje dicht bij de kop. De schildpad ziet er dan als een doosje uit.
Volwassen driestreepdoosschildpadden zijn ongeveer 25 cm lang. Het jong wat in Artis net uit het ei gekomen is, is slechts 5 cm lang. Ze voelen zich zowel thuis in het water als op het land. Hun verblijf moet dan ook zowel zwemgelegenheid als een droog deel bieden.
Deze schildpadden zijn vrijwel volledig carnivoor, hoewel ze ook wel aan waterplanten knabbelen. Hun dieet bestaat uit vis, slakken, wormen, schaaldieren en babymuizen.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0