Genmutatie maakt van panda planteneter

08december2010
Bron: nu.nl
Volgens Amerikaanse wetenschappers zorgde een mutatie in een gen voor smaak ervoor dat panda's stopten met het eten van vlees. Het desbetreffende gen is bij mensen nog wel actief en zorgt ervoor dat hartige smaken geproefd kunnen worden.
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan werken aan het genoom van de reuzenpanda. Zij ontdekten dat de dieren een inactieve versie van het gen Tas1r1 hebben. Waarschijnlijk kunnen de dieren de smaak van vlees niet proeven door dit inactieve gen en eten ze liever bamboe. Het smaakgen hield werd ongeveer 4.2 miljoen jaar geleden inactief. Ergens tussen de 7 en de 2 miljoen jaar geleden stopten panda’s met het eten van vlees en zijn ze overgestapt op bamboe. Uit onderzoek van fossielen was dit al eerder bekend.
De onderzoekers vermoeden dat de panda’s eerst overstapten op een dieet van bamboe omdat hun prooien door klimaatsverandering uitstierven. Vervolgens werd het gen voor hartige smaken minder belangrijk en stopte te functioneren. Hiervan was het gevolg dat de panda de smaak voor vlees verloor en ook niet meer jaagde wanneer er wel prooien beschikbaar waren.
De huidige reuzenpanda’s eten vrijwel alleen maar bamboe. De dieren zijn bijna voortdurend aan het eten. Om voldoende voedingsstoffen uit de bamboe te verkrijgen moet er meer dan 20 kilo bamboe per dag gegeten worden.
Voor wat betreft het gebit als het spijsverteringssysteem kunnen reuzenpanda’s nog als vleeseter worden beschouwd. Wanneer vlees wordt aangeboden aan dieren in gevangenschap, eten ze dit nog wel.