Hout en ruwvoer voor knaagbehoefte konijnen

05januari2011
Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Een literatuurstudie naar de verschillende vormen van hokverrijking voor konijnen levert ook zinnige informatie op voor konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden.
In 2006 is een welzijnsverordening ingegaan voor de konijnenhouderij. Deze verreist dat konijnen hokverrijking krijgen. In de commerciele konijnenhouderij wordt hiervoor vaak een stuk hout gebruikt. De vraag was of dit voldoende voorziet in de knaagbehoefte van de konijnen en een vermindering van stereotiep gedrag laat zien. Een studie die door Wageningen UR Livestock Research is uitgevoerd (in opdracht van het ministerie van EL&I en het Productschap voor Pluimvee en Eieren) moest hierop antwoord geven.

Uit de studie blijkt dat het verstrekken van een houtblokje als knaagmateriaal effectief is. De soort hout is echter wel belangrijk. Alleen zachte houtsoorten als wilg, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar zijn geschikt. Harde houtsoorten als beuk werden niet aangeknaagd en zijn dus niet interessant. In het onderzoek werden alle houtsoorten overigens wel van de bast ontdaan. Een houten staaf met een doorsnede van 2,5 tot 8 cm werd aan de wand van het hok vastgemaakt.
Ook hooi en stro zijn geschikt als afleidingsmateriaal. Hooi en stro geven de grootste verminderingen in abnormaal gedrag en konijnen hebben een grote voorkeur voor hooi en stro boven hout. Hooi en stro hebben ook nadelen. Verspilling van hooi en stro kan tot hokvervuiling leiden wat weer risico op ziektes geeft. Ook is de kwaliteit van hooi belangrijk: hooi kan schimmels bevatten wat ook weer niet goed voor de konijnen is. Hooi is uiteraard ook belangrijk als ruwvoervoorziening van de konijnen. Het is wel zaak dat dit schoon blijft, verstrek dit bij voorkeur in iets dergelijks als een ruif.

Helemaal ideaal voor konijnen blijft toch wel een behuizing met voldoende graaf- en knaagmogelijkheden, maar bij gebrek daaraan kan dus wel verrijkingsmateriaal verstrekt worden.