Blijven giraffes drijven?

02maart2011
Bron: nu.nl
Wat zou er gebeuren wanneer een giraf in diep water terecht komt? Zinkt het dier als een baksteen of blijft het drijven? En als het blijft drijven, kan het dier dan zwemmen of verdrinkt het alsnog? Interessante vragen, die niet zomaar even getest kunnen worden,...
vanwege zowel praktische als ethische redenen. Er zijn ook nog nooit zwemmende giraffen gezien, hoewel de dieren al weleens wadend door een diepe rivier zijn aangetroffen.
Twee onderzoekers (uit Canada en uit het Verenigd Koninkrijk) besloten dit uit te zoeken met behulp van computers. Een drie-dimensionaal computermodel van een giraf werd gebruikt in een model om het drijfvermogen te toetsen. Hiermee was al eerder getest of levende en uitgestorven dieren konden blijven drijven en zwemmen. In dit model werd rekening gehouden met de dichtheid van de giraf, de vorm van de longen en de weerstand van het water op de ledematen (bij beweging). De conclusie was dat giraffen zouden kunnen blijven drijven maar dat ze onstabiel in het water zouden liggen en zich onhandig voort zouden kunnen bewegen. Door de vorm van het lichaam zou de nek horizontaal op het water liggen wat de positie van de kop zeer oncomfortabel maakt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Scientific American.

De kans dat giraffen ‘zomaar’ in heel diep water terecht komen is uiteraard niet zo heel groot. Tot een behoorlijke diepte kunnen giraffen nog wel ‘waden’. Toch kan het in de natuur wel voorkomen dat dieren in diepe rivieren terecht komen en de grond onder de voeten kwijtraken.