Heidekoe op Hoge Veluwe

16november2011
Bron: tekst en foto: edestad.nl
Het beeld bestaat dat de Gelderse heide paars was en alleen wordt begraast door schapen. Dat klopt niet helemaal Vroeger was de heide niet alleen paars en ook heidekoeien graasden op de heide. Deze kleine soort rundvee werd gehoed door koeienjongens.
In de loop der tijd verdwenen de heidekoeien uit Nederland. Maar ze komen terug! In 2006 heeft de stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen een fokprogramma opgezet met heidekoeien uit Denemarken. Doel: de heidekoeien terugbrengen naar Nederland. Op twee terreinen van de stichting grazen de heidekoeien. Op het Wekeromse zand (Ede/Wekerom) loopt een kleine kudde en op de Loenermark (Loenen) grazen de heidekoeien gezamenlijk met heideschapen. Het Nationale Park de Hoge Veluwe heeft nu een leasecontract getekend met de stichting. Een vijftal heidekoeien (stieren) gaat in het Nationaal Park lopen.

Heidekoeien zijn kleine, bonte koeien met kleine hoorns. Ze zijn goed aangepast aan het karige leven op de heide. Grove dennen, pitrus en pijpenstrootje worden graag gegeten door de heidekoeien. Deze planten zijn nu juist minder gewenst op de heide.