Bezorgdheid rond Japanse walvisvaart

11november2005
Bron: Telegraaf
Omdat Japan zichzelf een vergunning heeft gegeven om te vissen op 935 dwergvinvissen en tien vinvissen heeft de Japanse overheid een vloot van zes schepen laten uitvaren.
In het kader van “wetenschappelijke vangst” zal de komende zes maanden gejaagd worden op (dwerg)vinvissen.
Deze zomer werd het Japanse vangstprogramma Jarpa 2 veroordeeld door een meerderheid van de lidstaten van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).
Volgens het Japanse Visserij Agentschap worden walvissen in Japan gezien als bron van voedsel. Toch werd dat beeld niet bevestigd: in een opiniepeiling (2002) bleek dat slechts 4 % van de bevolking regelmatig walvisvlees eet. Daarentegen gaf 53 % aan nooit walvisvlees te eten.
“Een plotselinge escalatie van de jachtactiviteiten door Japan¨, zo noemt het IFAW (een internationale dierenwelzijnsclub) de Japanse actie. De kritiek is zwaar, zeker gezien het feit dat gevist wordt in de Zuidelijke IJszee. Deze zee geldt als beschermd gebied en is reservaat voor walvissen. Het IFAW roept de internationale gemeenschap dan ook op deze “wetenschappelijke massamoord” te stoppen.
Inmiddels heeft ook Greenpeace haar kritiek geuit over deze walsvisvangst. Greenpeace strijdt al jarenlang succesvol tegen walvisvaart.