Dierenvaders

27juni2012
Bron: nationalgeographic.com
Vaderdag is net weer voorbij, en veel vaders zijn weer goed verwend. Maar hoe zit dat nu in de dierenwereld met de rol van de vaders? Bij veel diersoorten is de zorg voor de jongen toch vooral een taak van de moeder of de jongen moeten direct na de geboorte al voor zichzelf zorgen.
Toch zijn er ook diersoorten waar de vaders de zorg voor de jongen op zich nemen. Dan kan al vanaf voor de geboorte. De keizerspinguïn houdt het ei met daarin zijn jong warm onder een huidflap. Bij reuzenwaterwantsen, een insect, lijmt het vrouwtje de eitjes vast op de rug van het mannetje. Deze zorgt goed voor de eitjes en beschermt ze. Zeepaardjes vaders gaan nog verder: de eitjes worden gelegd in een speciale buidel. Het mannetje lijkt zo wel zwanger te zijn van zijn jongen.
Dan zijn er ook nog dierenvaders die helpen bij de geboorte van de jongen en die na de geboorte de jongen dragen en beschermen zoals penseelaapjes. Het vermoeden bestaat dat bij diersoorten waar de dracht en geboorte van jongen een zware klus is voor de moeder, de vader een groter deel van de zorg op zich neemt. Bij penseelaapjes wegen de jongen aan het eind van de dracht bijna een kwart van het gewicht van de moeder.
Er zijn ook vogelsoorten waarbij de vader het meest voor de jongen zorgt zoals zwanen (gedeelde zorg) en nandoes. Bij de zandhoenders is de zorg bijzonder: de vader kan de jonge dieren water geven door zijn borstveren in het water te dopen en dit water zo naar de jongen te brengen. De jongen kunnen het vocht dan uit de borstveren ‘drinken’.
Deze, en nog andere voorbeelden van bijzondere vaderzorg in het dierenrijk zijn, met prachtige foto’s, te vinden op de site van National Geographic.
Naar de site van National Geographic!