Bijzondere vleermuis

27juni2012
Bron: nationalgeographic.com
Een kleine vleermuis met een zeer lange tong maakte zijn tv debuut op National Geographic Channel. De vleermuis werd vanuit een heel bijzonder camerastandpunt gefilmd. Een microcamera werd zo geplaatst dat deze in de kelk van een bloem kon filmen.
De vleermuis Anoura fistulata werd in 2005 in Zuid-Amerika ontdekt. Het vleermuisje is 6,5 cm lang en heeft een tong van 9 cm. Deze tong is dus anderhalf keer zo lang als het vleermuisje. Het belangrijkste voedsel van de A. fistulata is nectar en vooral de nectar van de plant Centropogon nigricans. Deze bloem heeft een zeer diepe kelk maar dankzij de lange tong kan de vleermuis toch bij de nectar komen. Wanneer de vleermuis de nectar drinkt, komt hij met zijn rug tegen de meeldraden van de bloem aan. Het stuifmeel blijft aan zijn haren plakken en wanneer de vleermuis bij een volgende bloem komt, blijft het stuifmeel weer aan de stamper plakken. Zo bestuift de vleermuis de plant.
De onderzoekers vermoeden dat de vleermuis en de plant samen geëvolueerd zijn. Ze zijn op elkaar afgestemd, en hebben daar allebei voordeel van.

Het filmpje is gemaakt door een klein gaatje in de kelk van de plant te boren en dan met een microcamera opnames te maken. Op de film is goed te zien hoe de tong uit de onderlip van de vleermuis stulpt en in de nectar verdwijnt. Daarna wordt de nectar weer aan de tong mee omhoog gezogen. Ook is goed te zien hoe de vleermuis net als een kolibrie stil kan hangen bij de bloem om de nectar op te likken. Door de hoge resolutie van de beelden zijn veel details te zien. De onderzoekers zijn daar blij mee: het geeft ze meer inzicht in de manier waarop de vleermuizen de nectar kunnen oplikken.
Klik hier voor het filmpje