Gewijzigde maatregel vogelgriep

09december2005
Bron: LNV
Minister Veerman heeft besloten de maatregelen voor het voorkomen van insleep van vogelgriep te versoepelen. In beginsel laat Veerman de afschermplicht per 1 januari 2006 vervallen.
Deze plicht geldt voor dieren van commerciële pluimveebedrijven, hobbydieren en pluimvee van dierentuinen in hoog risicogebieden (buiten de bebouwde kom).
Bij monitoring van wilde vogels werden geen besmettingen aangetroffen. Bovendien is de piek van de vogeltrek half december achter de rug.
Voordat de versoepeling van de maatregelen echter definitief van kracht wordt, zal de minister eind december de situatie opnieuw beoordelen.

Overige maatregelen blijven wel van kracht. Met name het importverbod van siervogels en het verzamel- en tentoonstellingsverbod voor vogels en pluimvee. Ook de extra reinigings- en ontsmettingsmaatregelen van pluimveetransporten blijven bestaan.
Deze maatregelen hangen samen met de risico’s die voortvloeien uit contact met vogels en pluimvee uit besmette landen.

De Europese Commissie heeft inmiddels besloten dat elke lidstaat zelf mag bepalen of de maatregelen ter voorkoming van insleep voortgezet dienen te worden. Achterliggende gedachte is dat binnen de Europese Unie grote verschillen in omstandigheden kunnen bestaan. Die omstandigheden leiden tot een andere risicobeoordeling en dus tot aangepaste maatregelen.