Dierentuinen in 2012

06februari2013
Bron: nvddierentuinen.nl
In 2012 hebben bijna 10 miljoen mensen de vijftien dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen bezocht. Vergeleken met 2011 is dat een lichte daling van 1 procent. Er zitten overigens wel verschillend tussen de dierentuinen, sommigen trokken minder bezoekers, andere juist meer.
Het jaar begon goed met redelijk voorjaarsweer. De zomer was echter niet bijzonder goed en de herfst was erg nat. Dit is niet goed voor de bezoekersaantallen. Gelukkig voor de dierentuinen kon de schade in december weer ingehaald worden.
In 2012 werden weer veel dieren geboren en enkele geboortes waren bijzonder. Zo werd in Burgers’Zoo een tweeling adelaarsrog geboren. In GaiaZoo kreeg een 40-jarige gorillavrouw een jong en in Ouwehands Dierenpark werd een orang oetan geboren. Kleine zwaargewichten waren er ook: een olifantenbaby in DierenPark Amersfoort en een Aziatische neushoornbaby in Blijdorp. Twee ijsbeertjes werden geboren in Dierenrijk en in Vogelpark Avifauna kwamen, voor het eerst in Nederland, Montserrat Troepialen uit het ei. En er waren nog nieuwe aanwinsten in de vorm van een dwergnijlpaard, een gordelvari en roze pelikanen in de drie dierentuinen van Zodiac Zoos.

Voor 2013 staan ook weer bijzondere dingen op het programma. Er zijn verschillende jubilea. Natura Artis Magistra bestaat in 2013 175 jaar en in Burgers’Zoo wordt gevierd dat de dierentuin op 30 maart 100 jaar bestaat. DierenPark Amersfoort bestaat dit jaar 65 jaar. Alle reden voor feestjes dus.

Bij de NVD zijn de volgende 15 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten: Apenheul/Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Natura Artis Magistra/Amsterdam, Burgers’ Zoo/ Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenrijk/Nuenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam, Dolfinarium/ Harderwijk, GaiaZOO/Kerkrade, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna/ Alphen aan de Rijn, Zoo Parc Overloon