Komodovaranen weer in Artis

01mei2013
Bron: nvddierentuinen.nl
Voor het eerste in 74 jaar zijn in Artis weer Komodovaranen te zien. In 1926 was Artis de eerste dierentuin ter wereld met Komodovaranen. Tot 1936 waren deze grote hagedissen in de Amsterdamse dierentuin te zien.
En nu zijn ze weer te aanschouwen in het Reptielenhuis. De jonge komodovaranen (geboren in 2011) zijn nu ongeveer een meter lang. De dieren kunnen drie meter lang worden. Het is nog niet duidelijk of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Pas wanneer de dieren ouder zijn kan het geslacht bepaald worden.
De komodovaaraan (Varanus komodoensis) is de grootste hagedissensoort ter wereld. Oorspronkelijk komen de dieren voor op Komodo en een aantal andere eilanden in Indonesië. Het verspreidingsgebied van de Komodovaraan is maar klein en dit wordt steeds kleiner doordat mensen het gebied in gebruik nemen. Ook door het verdwijnen van hun prooidieren en door stroperij wordt de komodovaraan steeds meer bedreigd en van bescherming afhankelijk.
Komodovaranen kunnen enorme maaltijden verwerken. In één maaltijd kan 80 procent van het eigen lichaamsgewicht opgegeten worden. Enorme brokken vlees kunnen snel verwerkt worden door een grote bek en keelopening en flexibele kaken. Ook de maag is extra elastisch.