Vogels in de storm

13november2013
Bron: dierennieuws.nl
Wat doen vogels tijdens een zware storm? Bijvoorbeeld tijdens de storm die op 28 oktober over Nederland trok en daar flink wat schade veroorzaakte. De meeste vogels houden zich dan schuil.
Vogels zijn zeer gevoelig voor veranderingen in luchtdruk en voelen een storm aankomen. Wanneer de druk in de barometer omlaag schiet weten ze dat er een grote storm aankomt en dat ze dekking moeten zoeken. Bij een storm met windkracht 8 of 9 houden de meeste soorten vogels zich schuil. Het is dan te gevaarlijk om in de lucht te blijven. De vogels zoeken de beschutting die bij hen past. Watervogels schuilen in rietkragen en zangvogels zoeken hun bescherming in een struik, heg of boom. Ook gebouwen kunnen beschutting bieden. Zeevogels blijven vaak op zee maar kunnen door een storm wel naar de kust geblazen worden. Sommige vogel soorten blijven wel vliegen met storm. De noordse stormvogel en de vale stormvogel (de naam zegt het al) houden wel van een fikse bries. Tijdens najaarsstormen worden deze vogels wel gezien terwijl ze vlak boven de golven scheren.
Een Engelse bioloog (Lyall Watson) heeft een biologische windschaal gemaakt. Daarin wordt de invloed van de wind op dieren en planten weergegeven. Volgens de windschaal van Lyall Watson zijn er bij windkracht 8 nog maar weinig vogels in de lucht. Bij een storm (windkracht 9) durven alleen eenden en zwaluwen nog maar te vliegen en bij een zware storm (kracht 10) blijven alle vogels aan de grond.