Is sociale stress ongezond?

09april2014
Bron: scientias.nl
Daar lijkt onderzoek bij grijze roodstaartpapegaaien wel op te wijzen. Onderzoekers vonden bij solitair levende dieren kortere telomeren dan bij even oude papegaaien die wel samen met een soortgenoot leefden.
Telomeren vinden we aan het eind van chromosomen. Elke keer wanneer cellen delen, worden de telomeren korter. Tot het moment dat telomeren te kort worden: de cel kan niet meer delen. Niet alleen celdeling bepaalt de lengte van de telomeren, stress beïnvloedt dit ook. Wanneer een individu met stress te maken heeft, worden de telomeren sneller korter. Het was alleen nog niet bekend of sociale stress ook invloed heeft op de lengte van de telomeren.

Dit werd onderzocht met grijze roodstaartpapegaaien. Deze vogels zijn zeer sociaal maar worden in gevangenschap vaak alleen gehouden. De onderzoekers vergeleken de telomeren van vogels die alleen gehouden werden met vogels die samen met een soortgenoot het hok deelden. Oudere vogels bleken kortere telomeren te hebben dan jongere vogels. Dat is logisch omdat ouderen dieren al meer celdelingen meegemaakt hebben. Maar het was interessanter om naar vogels van vergelijkbare leeftijd te kijken die wel of niet samen met een soortgenoot leefden. De vogels die alleen leefden hadden kortere telomeren. Dit suggereert dat sociale stress ook invloed heeft op de lengte van de telomeren. Onderzoek bij mensen lijkt ook deze kant op te wijzen: mensen die veel sociale stress ondervonden en verliezen leden hadden kortere telomeren.