Blijdorp status rijksmonument?

15februari2006
Bron: AD
Dit voorjaar bestaat de kans dat Diergaarde Blijdorp de status van rijksmonument ontvangt.
De rijkssubsidie waar de directie op hoopt is hard nodig om de oude delen van de dierentuin te restaureren. Deze delen stammen uit 1940 en zijn dringend aan restauratie toe.

Directeur Dorresteijn geeft aan dat er heel wat dient te gebeuren. Zo is er verf aan het afbladderen, maar er zijn ook sporen van betonrot. Jaarlijks is de dierentuin een paar ton kwijt aan het oplappen van haar dierverblijven en andere gebouwen, om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Met de restauratie is een bedrag van 15 miljoen euro gemoeid. Een bedrag, dat Blijdorp onmogelijk alleen kan opbrengen.
Dorresteijn geeft aan, dat zonder financiële steun een restauratie uitgesloten is.

De oorspronkelijke dierentuin zoals Van Ravesteyn die ontwierp, doet denken aan een kunstwerk; compleet met beeldhouwwerken, ornamenten, sierlijke hekwerken en barokke tuin.
Verschillende ontwerpen van Van Ravesteyn hebben echter al veranderingen ondergaan. Zo werd de Terraszaal, het jaren 70 restaurant dat contrasteerde met de Rivièrahal, afgebroken. Op die plaats staat nu een 47 meter hoge uitkijktoren.

Bij de restauratie zal uiterste zorgvuldigheid rond het handhaven van de bouwwerken van Van Ravesteyn vooropstaan. Toch zal Blijdorp na de restauratie niet meer exact hetzelfde zijn als vroeger. De huidige welzijnseisen voor dieren staan dat niet toe.
Het Blijdorp van nu laat veel dieren in hun natuurlijke leefomgeving zien. En in tegenstelling tot deze verblijven, zijn bijvoorbeeld de roofdierverblijven te klein.
Voor sommige onderdelen moet dus misschien een andere invulling gezocht worden, vindt Dorresteijn. Hier wordt nog over nagedacht.
Blijdorp