Opening project "Europa Natuurlijk" in Artis

05juli2006
Bron: DN/LNV
Donderdag 29 juni is de vogelobservatiehut bij het weidevogelgebied in Artis geopend. Niet door minister Veerman, maar door Chris Kalden, Secretaris-Generaal ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.
Deze observatiehut is het startpunt van de route Europa Natuurlijk die door Artis loopt. Europa Natuurlijk laat de bezoekers van Artis op een levendige en laagdrempelige manier kennis maken met Europese natuur en natuurwetgeving. Niet alleen Artis, maar ook Burgers’ Zoo Diergaarde Blijdorp en Dierenpark Emmen tekende het convenant.
Het beschermen van Europese natuurgebieden leidt in de praktijk tot een groot aantal wetten en maatregelen, samengevat in Natura 2000. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is zich ervan bewust dat de wetten en regels voor burgers weinig inzichtelijk zijn.
Bewustwordingscampagne bij Natura 2000Natura 2000 is het grootste initiatief op het gebied van natuurbescherming in Europa. Met Natura 2000 willen de lidstaten van de Europese Unie de gevarieerde natuur in Europa behouden en herstellen om de achteruitgang in natuurvariatie in 2010 gestopt te hebben. Daartoe bouwen zij aan een samenhangend netwerk van beschermde gebieden, de zogenaamde Natura 2000-gebieden.
Artis wil met Europa Natuurlijk een voorbeeld zijn voor Nederlandse en Europese dierentuinen in hun taak als maatschappelijke organisatie op gebied van natuur- en milieueducatie.