Welke poedermelk voor welke diersoort?

30mei2012
Door Angela Kramer van Melk voor Dieren
Wanneer je een dier met de hand moet grootbrengen sta je voor een belangrijke keuze: welke melk ga je gebruiken? Geitenmelk en puppymelk zijn populaire melkvervangers, maar er is vanalles te verkrijgen en wat is nou het beste voor de betreffende diersoort?
Allereerst moet je weten wat de samenstelling van de moedermelk is. Op internet kun je dat vaak wel vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op 'handbook of milk composition' van Robert Jensen. Verschillende onderzoeken kunnen verschillende samenstellingen laten zien. Dat komt omdat de samenstelling van de moedermelk ook sterk wordt beïnvloed door het individu, de grootte van het nest en de leeftijd van de jongen.

In dit voorbeeld nemen we de chinchilla. Deze dieren staan erom bekend dat ze lastig zijn groot te brengen met kunstmelk. De meeste instanties adviseren Nutrilon Soya voor deze dieren, maar in dit voorbeeld zal ik laten zien dat er een veel betere melk beschikbaar is voor deze dieren.

De samenstelling van de moedermelk als volgt: 6,4 - 8% eiwit, 12,5 - 15,6% vet, 1,6% lactose en ca 75% water. Wanneer je het watergehalte buiten beschouwing laat, kom je uit op een droge-stof samenstelling van: 24,3 – 30,4 % eiwit, 47,5 –59,28% vet en 6,08% lactose. (hoe dit berekend is, staat op www.melkvoordieren.nl bij 'achtergrond informatie')

Met deze getallen kun je gemakkelijker een melkpoeder zoeken die hier goed mee overeen komt. FoxValley 30/50 heeft bijvoorbeeld 30% eiwit, 50% vet en een zeer laag lactosegehalte. Multimilk van Petag heeft bijvoorbeeld 30% eiwit, 55% vet en geen lactose.

Vergelijk dit eens met Nutrilon Soya, wat doorgaans wordt geadviseerd voor chinchilla's: Nutrilon Soya 2 bevat 12,3% eiwit, 23,2% vet en geen lactose, maar wel 58,9% andere koolhydraten, voornamelijk polysachariden. Dan is het niet vreemd dat chinchilla's grootbrengen met Nutrilon Soya zo moeilijk is!

De eerste ervaringen met chinchilla's en FoxValley 30/50 zien er veelbelovend uit, maar het is nog te weinig getest om er écht zeker van te zijn dat dit de beste melk is voor chinchilla's.

Naast de verhoudingen in vet, eiwit en koolhydraten, is het ook belangrijk om te kijken wat de ingrediënten zijn van de melkpoeders. Melk met plantaardige vetten zijn vaak gemakkelijker te verteren door jonge dieren. En wei levert betere eiwitten en aminozuren dan andere bronnen van eiwitten. Ook is het belangrijk dat de melk voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen bevat.

Op http://www.ewildagain.org/ kun je veel nuttige informatie vinden over melkpoeders en de samenstelling daarvan. Ook kun je een calculator downloaden. Hiermee kun je verschillende soorten melk combineren en kunt uitrekenen wat de samenstelling wordt.

En verder is het ook gewoon een kwestie van uitproberen wat goed werkt. Smaak is bijvoorbeeld ook erg belangrijk voor de acceptatie van de melk. En melk die steeds klontert als je het aanmaakt, werkt ook niet lekker. Op www.melkvoordieren.nl kun je onder elk artikel een bericht achterlaten. Deel je ervaringen met anderen, zodat ieders kennis wordt verspreid en de dieren het beste kunnen worden geholpen.