Voeding Gerbil

Dieet

Gerbils zijn gewend aan een karig menu. Een dier eet maar 10 tot 15 gram voedsel per dag. De dagelijkse behoefte aan water is ongeveer 5 ml. Hun verteringsstelsel is ingesteld op deze kleine hoeveelheden voedsel en water. Een te rijke voeding met zonnebloempitten en pinda’s is niet gezond voor de dieren, het bevat veel vet en hier worden gerbils dik van. Gemengd knaagdierenvoer is het beste, afgewisseld met kleine beetjes dierlijk eiwit (meelwormen, buffalowormen) en kleine stukjes fruit en groente. Let op dat de gerbils niet te veel vochtrijk voedsel krijgen, hier krijgen de dieren darmproblemen van. Er dient altijd voldoende hooi in het verblijf aanwezig te zijn. Vezels zijn heel belangrijk voor een goede spijsvertering bij knaagdieren. Hoewel de dieren in de natuur zelden water drinken, dient er altijd een drinkfles met vers water in het verblijf aanwezig te zijn. De gerbil kan dan drinken naar behoefte. Geef de gerbils ook regelmatig wilgentakjes of takjes van fruitbomen om op te knagen.

Nutrientenbehoefte

Wanneer een gerbil goede, gevarieerde voeding krijgt, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan namelijk al in het voedsel. Geef het dier een liksteen of een blokje kalkzandsteen. Door middel van een liksteen krijgen de gerbils extra zouten en mineralen binnen. Kalkzandsteen zorgt voor extra kalk en tegelijk kunnen de gerbils hieraan hun tanden scherpen.

Voedingsplaats

Gerbils produceren relatief weinig ontlasting en urine. De dieren kiezen meestal 1 of 2 plaatsen in hun verblijf uit als toilethoek. Daarom kan het voer in het verblijf uitgestrooid worden, op plaatsen waar gerbils hun behoeft niet doen. Een bakje graven de dieren toch vaak helemaal leeg of het wordt vol gegraven met bodembedekking.