Gezondheid Tamme Rat

Gezondheid

Tamme ratten zijn over het algemeen sterke, vitale dieren die niet vaak ziek zijn. Wie zijn dieren goed verzorg en het juiste voedsel geeft, loopt minder kans op een zieke rat dan iemand die zomaar wat doet. Een gezonde rat is actief en kijkt helder uit zijn ogen. Zijn vacht is glad, zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon. Als de rat wakker wordt, komt zijn snuit direct omhoog om de omgeving te verkennen. Een zieke rat zit in elkaar gedoken en verstopt zich in een stil hoekje.

Ziekten

  • Olifantstanden: Knaagdieren hebben tanden die altijd doorgroeien. Door het vele knagen slijten de tanden vanzelf af. Doordat de tanden van de onder- en bovenkaak normaal gesproken op elkaar staan, groeien ze niet te snel. Wanneer een tand scheef staat, kan deze door blijven groeien. Met zo’n lange tand kan het dier niet meer eten en zal uiteindelijk aan hongerdood sterven. Wanneer vernomen wordt dat het dier slecht eet, dient eerst zijn bek gecontroleerd te worden. Heeft de rat een olifantstand, dan kan de dierenarts die afknippen. De kans op olifantstanden kan verminderend worden door voldoende knaagmateriaal in de kooi te leggen.


  • Ademhalingsproblemen: Ratten hebben gevoelige luchtwegen. Een luchtweginfectie begint vaak met niezen en rode afscheiding rond neus en ogen. De ademhaling wordt onregelmatig en hoorbaar. Andere symptomen zijn slechte eetlust, vermagering, doffe en ruwe vacht en vaak een kromme, opgetrokken rug. De veroorzaker van een luchtweginfectie is meestal een bacterie of virus, die soms al langere tijd in de rat aanwezig kan zijn, maar pas actief wordt en kan toeslaan in combinatie met stress of een slechte leefomgeving (stof, tocht, kou en irriterende stoffen als tabaksrook). Problemen die onbehandeld blijven, kunnen leiden tot chronische problemen en in het ergste geval longontsteking met als gevolg sterfte. Luchtweginfecties kunnen onder begeleiding van een dierenarts behandeld worden met antibiotica, slijmverdunners en eventueel luchtwegverruimers en ontstekingsremmers


  • Middenoorontsteking: Dit is te herkennen aan een scheef kopje en problemen met het evenwicht. Middenoorontsteking is een vrij ernstige aandoening die te behandelen is met antibiotica. Het kopje kan daarna scheef blijven staan.


  • Baarmoederinfecties: Bij vrouwtjes komen vrij veel baarmoederinfecties voor. Dit is te herkennen aan onzuivere afscheiding of bloed uit de vagina (ratten worden niet ongesteld!). Meestal is de enige oplossing de baarmoeder operatief te laten verwijderen door een ervaren dierenarts.

  • Gezwel/abces: De meest voorkomende gezwellen zijn goedaardige melkkliertumoren. Deze gezwellen kunnen goed operatief verwijderd worden, dit is wel afhankelijk van de conditie van het dier.
    Een abces wordt veroorzaakt door een onderhuidse infectie. Deze kan door de dierenarts eenvoudig worden opengesneden en schoongemaakt als het abces rijp is.


  • Oververhitting: Een rat mag nooit in de volle zon staan. De temperatuur in een verblijf kan heel snel oplopen. Een rat met oververhitting ligt uitgestrekt te hijgen, heeft een versnelde ademhaling, een vochtige vacht rond de geslachtsdelen en ligt te kwijlen. Een oververhitte rat dient meteen naar een donkere, koele en rustige ruimte gebracht te worden. Koel het dier langzaam af met behulp van vochtige koude doeken. Het is aan te raden om zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen.


  • Huidproblemen: Huidproblemen zijn te herkennen aan jeuk, krabben, kale plekken, roodheid of irritatie van de huid, schilfers, korstjes en kleine wondjes. Mogelijke oorzaken zijn parasieten, een verkeerd dieet of een allergie voor iets in het voer of omgeving.


  • Diarree: Diarree is een van de meest voorkomende problemen bij knaagdieren maar bij ratten komt het vrij zelden voor.
    Het wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding of door voedsel dat beschimmeld of bedorven is. Wanneer de rat last krijgt van diarree, dienen alle vochthoudende voedingsmiddelen direct uit het verblijf verwijderd te worden. Geef het dier uitsluitend droog brood, gekookte rijst of crackers. Ook dient de rat te kunnen beschikken over voldoende vers drinkwater.


  • Verstopping: Een tegenovergesteld probleem van diarree is verstopping. De rat kan niet of alleen met moeite poepen. Zijn keutels zijn dunner en langer dan normaal en vaak heel hard. De oorzaak van verstopping kan onjuiste voeding zijn, maar ook een gebrek aan beweging. Een rat die last heeft van verstopping kan je het beste pruim of perzik geven en veel los laten rondlopen.