Gedragsverrijking Tamme Rat

Gedragsverrijking

Ratten bouwen graag een nest of bed. Hiervoor kunnen reepjes stof, papier of kant- en klaar nestmateriaal gebruikt worden. Gebruik liever geen hooi of stro, deze bevatten teveel stof. Ratten zijn erg hygiënische dieren en gebruiken over het algemeen dezelfde plashoek. Het is aan te raden in die hoek een rattentoilet neer te zetten, bijvoorbeeld een plastic bak met kattenbakkorrels.
Tamme ratten liggen graag in een huisje. Gebruik hiervoor een grote glazen pot of een bloempot. Deze kunnen makkelijk schoongemaakt worden en zijn niet stuk te knagen. Zorg wel dat de bloempot gelakt is, zodat er geen urine in kan trekken. Plastic huisjes die in de winkel te koop zijn, zijn minder geschikt. Ze zijn te klein en de dieren knagen ze kapot. Verder kan het verblijf aangekleed worden met klauter- en klimmateriaal. Dit kan bijvoorbeeld een boomstronkje, een papegaaienladder of een stukje touw zijn.
Ook moeten er een waterfles en een voerbak aanwezig zijn in het verblijf. De voerbak mag niet te licht zijn, anders wordt hij omgegooid.
Ook een hangmat van stof wordt zeer gewaardeerd.
Sommige ratten, voornamelijk vrouwtjes, vinden het leuk om gebruik te maken van een loopwiel. Gebruik alleen een loopwiel, die groot genoeg is. Er zijn speciale rattenloopwielen te verkrijgen. Een wiel met spijlen is niet aan te raden. Een rat kan hier met zijn staart tussen de spijlen bekneld raken en zijn staart breken.
Een leuke vorm van gedragsverrijking is voerverrijking. Dit kan bijvoorbeeld heel eenvoudig door bij het schoonmaken van de kooi, lekkere dingen op verschillende plaatsen onder de bodembedekking te verstoppen. Of door lekkere dingen in een dicht kartonnen doosje te verstoppen. Geef ook eens een niet gekraakte walnoot, hazelnoot of een ei in schil. Het kan even duren, maar uiteindelijke krijgen ratten dit soort dingen zelf open.