Gezondheid Hond

Algemeen

Algemene verzorging
Laat de hond ongeveer 4 maal per dag goed uit (een pup natuurlijk vaker), en geef hem regelmatig persoonlijke aandacht door even met hem te spelen of hem aan te halen.

De verzorging van een hond verschilt enigszins per ras, de ene hond moet bijvoorbeeld elke dag geborsteld worden terwijl dat bij een ander ras maar 1 x in de week nodig is.

Voor het wassen van de hond dient men shampoo specifiek voor honden te gebruiken. De shampoo die men zelf gebruikt is namelijk te agressief voor de hond. Op een warme dag kun je de hond mee naar buiten nemen en hem op een natuurlijke manier laten drogen. Anders dient men de vacht met een föhn op een warme stand te drogen.

Het gebit van de hond blijft schoon wanneer de hond voldoende harde materialen heeft om op te kauwen. Dit voorkomt tandplak en tandsteen.

De voetkussentjes van de hond moeten regelmatig nagekeken worden op splinters en glas, om ontstekingen te voorkomen. Mocht je hond aan zijn voetkussentjes likken dan is het mogelijk dat er een splinter in zit. Je kunt deze het best voorzichtig met een pincet verwijderen.
Ook lange nagels moeten worden bijgeknipt. Voor het knippen van de nagels wordt een stevige nageltang gebruikt. Je kunt zelf de nagels van uw hond knippen of dat laten doen bij de dierenarts of trimsalon.

Vanwege het de vorm van het oor (L-vormig) hebben honden veel kans op oorinfecties. Het is daarom belangrijk de oren van je hond regelmatig schoon te maken.

Om goed naar de ogen van uw hond te kijken hoeven alleen maar zijn oren naar achteren gehouden te worden. De ogen moeten helder zijn met een glanzend en schoon midden. De pupillen zijn even groot en het weefsel onder de oogleden is roze.

Ziekte

Ongedierte
Teken
Teken kunnen ernstige ziektes overbrengen.
Een teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden, omdat een teek 48 tot 72 uur nodig heeft om de ziekte over te brengen.

Tegenwoordig zijn er ook middeltjes op de markt die ervor zorgen dat een teek, wanneer deze zich vastgebeten heeft binnnen 24 uur gedood wordt.

Vlooien
Vlooien zijn de oorzaak van lintwormen die zich vestigen in de dunne darm.
Was uw hond met een speciale vlooienshampoo op pyrethrum basis. Houdt dezelfde manier aan als het gewone wassen.

Wormen
Spoelwormen
De belangrijkste worminfectie bij de hond wordt veroorzaakt door de spoelworm (Toxocara Canis). Dit is een worm van 10 – 20cm lang.
Spoelwormen kunnen diarree of vermagering veroorzaken.

Lintwormen (Dipylidium Caninum)
Deze worm kan wel twee meter worden en bestaat uit segmenten van ongeveer 1cm lang.

Lintwormen en spoelwormen kunnen verwijderd worden met behulp van een ontwormingskuur. Ontwormen gebeurt bij voorkeur op een leeftijd van 6 tot 8 weken en dan nogmaals bij 4 en 8 maanden. Teven worden ook ontwormd in de eerste week van hun zwangerschap.

Inentingen
In de eerste weken van zijn leven krijgt een pup antistoffen van de moeder mee via de moedermelk. Vanaf 6 tot 12 weken (wanneer de antistoffen verdwenen zijn) heeft vaccineren zin.

Inentingsschema
1e enting: Parvo, Hondenziekte (ziekte van Carre), Leptospirose (Ziekte van Weil), Leverziekte (Hepatitis Contagiosum Canis), Hondsdolheid (Rabies), Kennelhoest
2e enting: Parvo
3e enting: Parvo, Hondenziekte, Leptospirose, Leverziekte, Hondsdolheid, Kennelhoest
4e enting: Parvo, Leptospirose
Jaarlijkse enting: Cocktail (Leverziekte en Hondenziekte)