Individuele identificatie en seksen Torenvalk

Seksen

Torenvalken zijn een van de talrijkste Europese roofvogels. Het zijn kleine, slanke vogels met lange, spitse vleugels en een lange staart. Het mannetje heeft een blauwgrijze bovenkop en wangen. Een roodbruine rug met zwarte druppelvlekken. De staart is asgrijs met een brede, zwarte eindband en een smalle, witte zoom. De vleugels zijn bruinig zwart en aan de onderzijde zijn ze roomkleurig met donkere lengtevlekken. De staart is bruinzwart gebandeerd, met een zwarte eindband. De snavel is grijs met een gele basis en een donkere punt. De washuid en de poten zijn geel gekleurd. De nagels zijn zwart en de iris is donkerbruin.
Het vrouwtje is kaneelbruin gekleurd met zwarte vlekken. Verder is het mannetje wat kleiner dan het vrouwtje.

Identificatie

  • Ringen

  • Alle jonge vogels die bij een kweker geboren zijn, hebben een voetring, waar onder andere het jaar op staat waarin ze geboren zijn. Een vaste voetring mag niet verward worden met een knijpringetje, dat bij volwassen vogels om de poten kan worden gedaan om ze te herkennen tussen gelijkende soortgenoten. Is de vogel niet geringd, dan kan het gaan om een (illegale) import of om een vogel die illegaal gevangen is. Het ontbreken van een ring duidt niet altijd op een illegale activiteit. Wanneer de kweker geen lid is van een vogelvereniging, dan kan hij ook niet over ringen beschikken. In dit geval gaat het doorgaans om een gelegenheids of toevals kweek. Het ringen van een torenvalk moet gebeuren als het dier 10-14 dagen oud is.

  • Chip/transponder

  • Hierbij wordt er een chip onder de huid geplaatst door een dierenarts, deze chip bevat verschillende gegevens om een dier te identificeren en is alleen af te lezen met een speciaal apparaat.