Voortplanting Visarend

Koppelen

In de baltsperiode vliegt het mannetje met krachtige vleugelslagen omhoog om vervolgens even te zweven en daarna omlaag te duiken. Dit wordt gedaan om het vrouwtje te imponeren. Het nest wordt gebouwd in een grote, alleenstaande boom of aan de rand van een bos nabij water. Door de ronde onderbouw en de hoge plaats is het nest al op grote afstand te herkennen. Het nest wordt vaak tientallen jaren achtereen gebruikt.

Broed

De broedtijd begint eind april/begin mei en kan de hele zomer duren. Per legsel bevat het nest 3 eieren. Deze eieren worden 35 dagen bebroed. Dit wordt hoofdzakelijk gedaan door het vrouwtje, welke op haar beurt wordt verzorgd door het mannetje. Af en toe wordt het vrouwtje kort afgelost door de man.

Geboorte

De eieren komen 1 tot 7 dagen na elkaar uit. Wanneer er voedselschaarste heerst heeft de jongste het vaak het moeilijkste. De jongen worden met een wit verenkleed geboren maar komen al na 10-14 dagen in de rui en krijgen dan een houtskool achtige kleur in de veren.

Zorg voor de jongen

De nestperiode van de jongen is 50 tot 58 dagen. Wanneer de jongen 8-10 weken oud zijn, verlaten ze het nest waarna de ouders hen nog een maand lang voeden. De familie blijft bij elkaar tot september of oktober waarna ze aan de trek beginnen. Hierna is het ieder voor zich. De jongen worden sexueel actief bij een leeftijd van 3 jaar.