Voeding Tokeh

Dieet

Tokehs kunnen gevoerd worden met verschillende soorten bepoederde insecten, maar ook andere geleedpotigen kunnen gevoerd worden. Tokehs kunnen ook gevoerd worden met nestmuizen. Water hoeft niet aangeboden te worden in een schaaltje, tokehs drinken zelden uit een schaaltje. Wanneer dagelijks gesproeid wordt, kan de tokeh vocht opnemen. Dit doet hij door waterdruppels op te likken.

Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel tokehs is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de tokeh. Dit kan door insecten en andere voedseldieren te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat. De dieren dienen voorzien te worden van kleine stukken meerschuim voor de calcium aanvulling.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De tokeh heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen tokehs mogen ongeveer drie keer per week gevoerd worden. Jonge dieren mogen dagelijks een klein beetje gevoerd worden. Niet opgegeten (levende) voedseldieren kunnen het beste uit het verblijf verwijderd worden. Deze kunnen de rustende dieren, of de gelegde eieren, storen of beschadigen.

Handopfok

Tokehs hebben drie tot vier legsels per jaar, met telkens twee eieren. De incubatietijd bedraagt 120 dagen, bij 28 tot 30°C, in vochtig vermiculiet, de luchtvochtigheidsgraad in de incubator moet 60% zijn.

De eieren komen na twee tot zes maanden uit. Na het uitkomen kunnen de jongen grootgebracht worden in een vivarium dat op dezelfde wijze is ingericht als dat van de ouders. Een paar dagen na het uitkomen eten de jongen kleine insecten.

De jongen hebben een 5 cm lang lichaam, met daaraan een 4 cm lange staart. Net uitgekomen jongen zijn zwartgrijs met roestkleurige en witte stippen en hebben een zwart wit gestreepte staart.

De jongen kunnen tam gemaakt worden door ze regelmatig op de hand te zetten. Na een jaar zijn de jongen geslachtsrijp. De mannetjes dienen na zes maanden apart gezet te worden, of zelfs eerder wanneer deze agressiviteit gaan vertonen.