Huisvesting Wondergekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de wondergekko is een vivarium van 80 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor een paartje of een trio. Voor wondergekko’s is een hoog vivarium niet nodig omdat deze dieren niet klimmen, wondergekko’s zijn terrestrische dieren.

Omgeving en omheining

Voor wondergekko’s is een substraat (bodembedekking) van 15 cm diep zand nodig. Het vivarium kan verdeeld worden in een vochtige helft en een droge helft. In een klein vivarium is dit moeilijk te realiseren, dan kan er gebruik gemaakt worden van een plastic doos, met vochtig zand en een gemakkelijke toegang. Deze doos kan in een hoek van het vivarium geplaatst worden.

Het vivarium dient ingericht te worden met kurkschors voor schuilplaatsen en pijpen of buizen om een hol in te graven. Verder kunnen rotsen en eventueel decoratieve planten geplaatst worden. In het vochtige gedeelte van het vivarium kan mos gebruikt worden om het substraat af te dekken.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 32°C aan de koele zijde te zijn, en 40°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 20°C zijn. Er moet 12 uur per dag belicht worden. In het droge gedeelte van het verblijf kunnen verwarmingskabels in het substraat geplaatst worden.

Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden wondergekko’s een winterrust. Wondergekko’s moeten in staat gesteld worden om een echte winterslaap te houden. De gekko’s moeten gedurende 8 tot 10 weken bij 8 tot 10°C gehouden worden.