Handling Emoe

Vangen/ fixeren

Een emoe die gevangen gaat worden, dient eerst in een kleine ruimte gedreven te worden. Emoes dienen vastgepakt te worden bij de stuit en bij het onderste deel van de nek. Het dier wordt gestuurd naar de nieuwe bestemming, de transportwagen of de vervoerskist. De emoe loopt dus zelf. De verzorger dient er rekening mee te houden, dat emoes kunnen trappen met hun poten.

Transport

Emoes kunnen worden vervoerd in een transportkist of een veetransportwagen. Als de dieren soortgenoten kunnen zien tijdens het transport, blijven de dieren meestal rustiger en vertonen de dieren minder stress. Emoes kunnen beter niet samen in één ruimte vervoerd worden. Indien een emoe gaat zitten, bestaat de kans dat emoes over elkaar heen lopen. Een transportkist waar een volwassen emoe in gaat kan het beste niet te groot zijn. Anders bestaat de kans dat de dieren zichzelf verwonden. Het bodemoppervlak dient ongeveer een vierkante meter te zijn. Een transportkist dient van stevig materiaal te zijn gemaakt, zoals dik hout of metaal, anders kunnen de emoes met hun poten door de doos slaan. Zelfs voor jonge emoes is een stevige kartonnen doos niet sterk genoeg.
Emoes dienen zo snel mogelijk vervoerd te worden. Tijdens het transport hoeven emoes niets te eten of te drinken. Daar kunnen emoes tegen en meestal hebben de dieren daar ook geen behoefte aan.