Handling Jufferkraanvogel

Vangen/ fixeren

Kraanvogels dienen bij voorkeur met een stevig net gevangen te worden. De kraanvogel mag niet helemaal in het net verdwijnen, want dan kan de vogel een poot of een vleugel breken. Het net dient over de vogel gelegd te worden, zodat het dier niet meer weg kan lopen en makkelijk gepakt kan worden. Netten om vissen mee te vangen zijn ongeschikt voor het vangen van kraanvogels, want die scheuren of breken snel. De steel dient anderhalve meter lang te zijn, om een korte afstand te kunnen overbruggen. Het vangen een kraanvogel is voor alle dieren uit de omgeving een stressvolle situatie. Als één dier gevangen wordt, zullen alle andere vogels ook gestresst raken. Het is daarom belangrijk dat een vogel snel gevangen wordt.
Het vasthouden van de vogel dient op een goede manier te gebeuren. De vogel mag niet ontsnappen en zich niet verwonden. Een goede methode is om een kraanvogel op te pakken door een arm om de vleugel te houden en de hand op de buik te plaatsen. Met de andere hand worden de poten vast gehouden. De nek van de kraanvogel zit achter de rug van de verzorger. Wanneer de kraanvogel agressief is, is het verstandig dat een tweede persoon de kop vasthoudt. De verzorger dient heel attent te zijn op de poten van de kraanvogel, want daaraan zitten scherpe nagels.

Transport

Een kraanvogel dient tijdens het vervoer de mogelijkheid te hebben om te kunnen staan. Een houten kist is hiervoor geschikt. Als een kraanvogel tijdens het vervoer niet de mogelijkheid heeft om recht te staan, dan kunnen de spieren verkrampen. Kraanvogels dienen individueel in een kist vervoerd te worden. Twee kraanvogels die samen in een kist vervoerd worden, kunnen elkaar verwonden tijdens het transport.