Alles wat u wilt weten over de voeding en verzorging van dieren

Gezondheid

Coeliakie bij klauwaapjes

Bron: veldmuisdesign.nl; zoo nutrition news, special issue 3
Niet alleen mensen, maar ook klauwapen, Callitrichidae, kunnen allergisch voor gluten zijn.
De gezonde dunne darmwand heeft darmvlokken en plooien, waardoor de oppervlakte zeer vergroot is en voedingstoffen goed opgenomen kunnen worden. De darmvlokken maken verteringsenzymen, die zorgen voor de vertering van het voedsel.
Bij Coeliakie wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd (vlokatrofie), en op den duur verdwijnen de darmvlokken en plooien. Dit wordt veroorzaakt door gliadine, een bestanddeel dat voorkomt in gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de graansoorten tarwe, rogge, haver, gerst, mout en spelt; van haver is niet aangetoond dat het gluten bevat.

Een verminderd vermogen om voedingstoffen op te nemen en daardoor een tekort aan voedingsstoffen zijn dan het gevolg. Door het verstoorde verteringsproces kunnen chronische diarree of juist een dikke stinkende ontlasting en verstopping ontstaan.

Om klachten te voorkomen of te bestrijden is een strikt glutenvrij dieet noodzakelijk. Dankzij dit dieet herstelt het dunne-darmslijmvlies zich en na verloop van tijd (variërend van enkele maanden tot een jaar) kan de dunne darm alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft weer opnemen.

Voedingsstoffen die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet zijn o.a.: groente, peulvruchten, noten, vlees, vis, Nederlandse kaas, melk, yoghurt en eieren.

Staart- en maneneczeem

Bron: uu.nl
Staart- en maneneczeem is een allergische aandoening die vaak voorkomt bij paarden en pony’s en veel leed veroorzaakt. Er bestaat nog geen goed geneesmiddel voor staart- en maneneczeem. Maar uitgebreid onderzoek heeft wel een schat aan informatie opgeleverd over deze aandoening.

Konijnen onder narcose

Bron: faculteit Diergeneeskunde
Wanneer konijnen voor een ingreep onder narcose moeten, is dit veel risicovoller dan voor bijvoorbeeld honden of katten. Er is nu een instrument ontwikkeld wat deze risico's verkleind. Twee specialisten van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) hebben hieraan meegewerkt.

Meeroken is ongezond

Bron: licg.nl
Ook voor honden en katten is meeroken ongezond. Volgens Britse experts hebben honden en katten van rokende baasjes twee keer zoveel kans om kanker te ontwikkelen dan soortgenoten die rookvrij leven.

Kraakbeen

Bron: uu.nl
Grotere dieren hebben dikkere botten. Maar het kraakbeen wordt niet evenredig dikker bij grotere dieren. Mogelijk lopen grotere dieren (zoals ook de mens) daardoor meer kans op gewrichtsslijtage. Onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht hebben dit aangetoond.

Schurft bij alpaca's

Bron: Nieuwsbrief Alpaca-Ranch
Schurft is een huidaandoening die bij verschillende diersoorten en bij de mens voor kan komen. Het wordt veroozaakt door de mijt, een parasiet die in de huid leeft. Schurft is goed te behandelen. Het is vooral belangrijk schurft tijdig te herkennen en zo mogelijk te voorkomen.

Parasieten bij ratten

Bron: EZNC
In het voer van ratten (groenvoer) maar ook in nestmateriaal, hooi en stro kunnen schurftmijt en luis zitten. Hier kunnen de ratten flink last van hebben. De luizen zijn met het blote oog te zien. Het zijn roodbruine, dunne, langwerpige beestjes die bewegen.

Zoönose en huisdier

Bron: http://www.rivm.nl/ziekdoordier/
Het aantal huisdieren in Nederland is enorm. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (55 procent) heeft één of meer huisdieren. Dieren kunnen zelf ziek worden zonder dat de verzorger daar last van heeft. Maar er zijn ook ziektes die we van onze huisdieren kunnen krijgen.

Zoönosen – waar loop je risico

Bron: rivm.nl/ziekdoordier
Zoals al eerder gezegd, iedereen kan zoönosen oplopen. Maar ook een specifieke locatie geeft meer of minder risico. Wandelen in bos en veld en zwemmen in open water zijn plaatsen waar de kans op besmetting met een zoönose aanwezig is.

Zoönosen: wie loopt een risico

Bron: rivm.nl/ziekdoordier
Iedereen loopt risico om met een zoönose besmet te raken. Ook wanneer er geen direct contact met dieren is kan toch via het voedsel of via indirect contact een besmetting plaatsvinden. Er zijn wel groepen mensen die een groter risico lopen.

Zoönosen: hoe kom je eraan

Bron: rivm.nl/ziekdoordier
De meeste ziekten die bij dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor de mens. Zoönosen zijn infectieziekten die wel van dier op mens overgedragen kunnen worden. Dit kan via direct contact, via indirect contact en via een vector.

Zoönosen - wat zijn dat

Bron: rivm.nl/ziekdoordier, afbeelding: weekvandeteek.nl
Wat zijn zoönosen eigenlijk, waarom is het voor mensen die dieren houden belangrijk om daar wat van af te weten en waar is meer informatie te vinden over zoönosen. In dit stuk en vervolgartikelen wordt hierover meer uitgelegd.

Parasietenwijzer voor paarden

Bron: levendehave.nl
De parasietenwijzer voor paarden en pony's is ontwikkeld door de Facuteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Door middel van een beslisboom kan de paardenhouder er achter komen of er iets aan worminfecties gedaan moet worden.

Rattenbeetziekte

Voor ziekte als gevolg van een dierenbeet geldt over het algemeen in Nederland geen meldingsplicht. Naar schatting worden jaarlijks in Nederland 50.000 mensen behandeld voor dierenbeten. Wereldwijd wordt 80-90% van de beten veroorzaakt door honden, 5-15% door katten, 2-5% door knaagdieren.

Erfelijke factor staart- en maneneczeem

Bron: wageningenuniversiteit.nl
In Nederland komt veel staart- en maneneczeem voor. Van de paarden die buiten lopen heeft zo'n 10 tot 15 procent er last van. Het is een allergische reactie op de beet van een knut, een klein mugje van de soort Culicoides.

Botulisme

Bron: Dierenbescherming, RIVM, Wikipedia
Zomer, warm weer, een verkoelende duik in de sloot is dan voor honden nog aantrekkelijker dan anders. Maar wat nu als er blauwalg en botulisme in het water rond drijven?

Staart- en maneneczeem bij paarden

Bron: Staart- en maneneczeem bij het paard, een literatuurstudie naar de oorzaak en de behandeling (2004), PVE / WUR
Staart- en maneneczeem (SME) is een huidallergie bij het paard. Met name in het zomerseizoen treedt deze allergie op in Nederland.

Rhinopneumonie-virus bij paarden

Bron: M.M. Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan en L.S. Goehring, Departement Gezondheidszorg Paard, Universiteit Utrecht
Rhinopneumonie is een virusziekte bij paarden. Paarden en ezels komen regelmatig met het rhinopneumonie-virus (equine herpesvirus) in contact.

Yellow fat disease; ontsteking van het vetweefsel

Bron: EZNC
Katten kunnen yellow fat disease ontwikkelen door het eten van teveel tonijn.
Tonijn, en veel andere vissoorten, bevatten heel weinig vitamine E. Vitamine E is een anti-oxidant.

De Boeroendoek

EZNC
Een gezonde boeroendoek is actief, zijn vacht is glad en glanst.

Parasieten bij duiven

Bron: EZNC
Bij de duif kunnen een aantal parasieten voorkomen die zich op de huid en tussen de veren op hun gemak voelen. Het schadelijke effect van dit ongedierte wisselt per soort en is ook niet altijd even duidelijk. Parasieten brengen in ieder geval onrust onder de duiven teweeg. De duiven moeten regelmatig worden gecontroleerd, zeker bij deelname aan tentoonstellingen.

Nierfalen bij katten

Bron: A.C. Beynen, Petfoodmagazine, nov, 2005
Vooral oudere katten hebben vaak last van nierfalen. De nieren functioneren daarbij niet meer optimaal, waardoor de kat veel gaat drinken en plassen.

De gezondheid van kowaries

Bron: EZNC
Wilde dieren zoals de kowarie laten meestal niet zien dat ze ziek zijn. Wanneer de symptomen duidelijk worden zijn ze dus ook al behoorlijk ziek. Vooral geen honger hebben, nergens zin in hebben en struikelen zijn duidelijke symptomen wanneer er iets mis is.

Ziekte voorkomen bij regenboogvissen

Bron: EZNC
Regenboogvissen staan bekend als sterke vissen. Uit de natuur is bekend dat regenboogvissen kunnen overleven in rivieren en plassen met een slechte waterkwaliteit. In een aquarium worden deze vissen relatief gezien niet snel ziek.

Papegaaienziekte

Bron: EZNC
Van papegaaienziekte (Ornithose) worden niet alleen papegaaien ziek. Voor andere vogels en mensen is deze ziekte ook besmettelijk, het is dus een zogenaamde zoonose. De ziekte wordt veroorzaakt door chlamydia,

Een tamme rat gezond houden

EZNC
Een zieke rat is te herkennen doordat hij in elkaar gedoken zit en zich verstopt in een stil hoekje. Vaak is aan de ogen, neus, vacht, anus of ademhaling te zien of te merken dat een rat ziek is.

Ziekten bij leguanen

bron: EZNC
Ziekten bij leguanen zijn vaak terug te leiden tot verkeerde voeding. Zo zijn er nog steeds te veel leguanen die bezwijken aan jicht door een overmaat aan eiwit in voornamelijk dierlijk voedsel zoals kattenvoer.

Labyrintvissen gezond houden

EZNC
Ook sterke en gezonde vissen kunnen ziekten bij zich dragen. Ze worden zelf dan niet ziek, maar dragen de ziekte wel over aan andere vissen.

Gezondheidskenmerken bij de grasparkiet

EZNC
Een gezonde grasparkiet is levendig, kijkt brutaal uit zijn ogen en laat zich regelmatig horen. Is zijn gezondheid niet zo goed, dan blijft hij op de bodem van zijn kooi slapen of steekt hij overdag de kop tussen de opgezette veren. Warmte kan hem vaak al veel goed doen.

Gezondheid van de gerbil

EZNC
De Gerbil heeft zich helemaal aangepast aan de omstandigheden in hete, koude en droge gebieden. Ze kunnen water opslaan in hun vetlagen en urineren zelden. Ook hebben ze droge ontlasting. Een Gerbil zal over het algemeen niet snel ziek worden.

Rachitis bij de Berberskink

EZNC
Rachitis bij de Berberskink
Rachitis is een veel voorkomende botafwijking. Niet alleen Berberskinken, maar ook andere reptielen kunnen hier last van hebben.

Zuurstofgebrek bij de Vuurneon

EZNC
Zuurstofgebrek ontstaat vaak door te hoge watertemperatuur. Ook is het mogelijk dat de filter of de beluchtingspomp stuk zijn.