Alles wat u wilt weten over de voeding en verzorging van dieren

Verzorging

Giftige planten

Bron: groenkennisnet.nl

Veel planten kunnen giftig zijn voor paarden, schapen, geiten en runderen. Dieren die in een wei grazen hebben meestal geen aandacht voor een giftige struik in de omgeving. Daar gaat niet zo vaak iets fout.

Pijn herkennen bij paarden

Bron: uu.nl

Paarden kunnen niet vertellen of en waar ze pijn hebben. En omdat paarden prooidieren zijn, zal hun instinct vertellen om pijn niet duidelijk te laten zien. Maar soms is het wel belangrijk om daar wat van te weten. In Utrecht is nu een pijnschaal voor paarden ontwikkeld.

In dieren verplaatsen

Bron: groenkennisnet.nl

Een vooraanstaand dierenonderzoeker maakt gebuikt van haar eigen aandoening om het welzijn van dieren te verbeteren. Doordat Temple Grandin autistisch is, kan ze zich zeer goed in dieren - vooral koeien - verplaatsen.

Gewichtige welzijnsproblemen

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Gedurende drie jaar zijn 255 olifanten (Afrikaanse en Aziatische) bestudeerd in 70 Amerikaanse dierentuinen. Een team van 27 onderzoekers richtte zich op diverse gezondheidskenmerken van de dieren. Overgewicht en verschillende andere welzijnsproblemen kwamen aan het licht.

Sesam open u!

Bron: levendehave.nl
Een Britse liefhebber van kippen heeft een unieke deuropener bedacht die door zijn kippen zelf bediend wordt. De laatste kip die op stok gaat doet de deur dicht. 's Ochtends gaat de deur weer open wanneer alle kippen van stok gaan.

Penseelaapje

Bron: marmosetcare.com en waza.org
Het penseelaapje is één van de geslachten van de familie van klauwaapjes. Aan het gewone penseelaapje is een uitgebreide website gewijd, met veel informatie over hoe de dieren in het wild leven en hoe ze gehouden moeten worden in gevangenschap.

Modderbad

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Varkens zoelen graag en dat betekent dat ze graag een modderbad nemen. Het biedt verkoeling op warme dagen, de modder beschermt de huid tegen de zon en ectoparasieten worden zo verwijderd.

Vogels in de rui

Bron: EZNC
Veren hebben diverse functies bij vogels: naast een belangrijke rol bij het vliegen zijn veren ook belangrijk voor de isolatie van het lichaam en voor het afstoten van water (wat ook weer de kans op afkoeling vermindert).

Huisvesting van de pijlgifkikker

Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers kunnen in een terrarium gehuisvest worden of in een paludarium (een kikkerbak). Deze bakken kunnen gekocht worden of door een handige doe-het-zelver zelf gemaakt worden.

Gedrag van de pijlgifkikker

Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers zijn dagactieve dieren. Dit is mede een reden van hun felle kleuren. Die zijn een waarschuwing voor mogelijke vijanden. Het voortplantingsgedrag van pijlgifkikkers is anders dan dat van de meeste kikkersoorten.

De verzorging van de flappentak

Bron: pers med
Voor de huisvesting van de flappentak is het vooral belangrijk dat de bak minimaal drie keer zo hoog is als de lengte van het grootste dier. Deze ruimte is nodig voor de vervellingen. Ook kunnen dan langere voedseltakken met meer bladeren in de bak geplaatst worden waardoor er minder vaak gevoerd hoeft te worden. .

Van ei tot flappentak

De vrouwelijke flappentakken kunnen zeer veel eieren produceren. Er worden er één tot vier per nacht gelegd of liever gezegd geschoten. De eieren (één per keer) zijn eerst te zien in de anusopening waar ze een tijdje stevig worden of uitharden. Dan worden ze met kracht naar buiten geschoten. De tik tegen het glas van het terrarium is goed hoorbaar!

De flappentak (Extatosoma tiaratum)

Bron: pers med
De flappentak is een lid van de familie van de wandelende takken en wandelende bladeren. Deze insectenfamilie (Phasmidae) telt (tot nu toe bekend) ongeveer 2500 soorten. Dieren uit deze familie kunnen varieren van enkele centimeters tot wel een halve meter.

Slakken in het aquarium

Bron: Het zoetwater aquarium, J. Etscheidt, Deltas
Slakken in het aquarium kunnen zeer nuttig zijn. Zo doorploegt de levendbarende puntslak de bodem op zoek naar voedsel. Daarbij wordt de diepere bodemlaag met humus vermengd, waardoor de afbraak beter verloopt.

Gedragsverrijking bij eekhoorns

Bron: EZNC
Eekhoorns zijn vooral actief gedurende de vroege ochtend en namiddag. Daarvoor en daarna brengen zij vooral rustend en slapend door.

Training

Bron: Second Nature, environmental enrichment for captive animals, D.J. Shepherdson, J.D. Mellen en M. Hutchins
Dieren die dagelijks te maken hebben met stress en het daaruit voortkomende stereotiep gedrag, kunnen worden getraind om beter met hun omgeving en omgevingsverrijking om te gaan.

Doel en ontwerp van omgevingsverrijking

Bron: Environmental enrichment for captive animals. Auteur Robert J. Young. Blackwell Publishing 2003
Het doel van een omgevingsverrijking is afhankelijk van het doel waarmee het dier gehouden wordt. In eerste instantie wordt omgevingsverrijking toegepast om ...

Risico's van omgevingsverrijking

Bron: Second nature, Environmental enrichment for captive animals. D.J. Sheperdson, et al, 1998
Als omgevingsverrijking niet aan de eisen van een diersoort voldoet, is het mogelijk dat verrijking van de omgeving stress veroorzaakt.

Gedragsonderzoek

Bron: C. Litchfield, Psychology Dept. Univ. of Adelaide, Desining, carrying out and assessing the effectiviness of behavioural enrichment
Gedragsonderzoek wordt uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in dieren en hun (natuurlijke) gedrag. Bijvoorbeeld wanneer men meer te weten wilt komen over de verschillen in gedrag van dieren in gevangenschap en dieren in de natuur.

Stereotiep gedrag

Bron: Second nature, environmental enrichment for captive animals. D.J. Sheperdson, J.D. Mellen and M. Hutchins, 1998
Dieren die stereotiep gedrag vertonen zijn herkenbaar aan steeds dezelfde doelloze bewegingen die ze maken.

Omgevingsverrijking

Bron: D.J. Shepherdson, Second Nature, 1998
Om de psychische en daarmee ook de lichamelijke gezondheid van dieren binnen de dierhouderij optimaal te houden wordt omgevingsverrijking toegepast.

Stress

Bron: Wiepkema, 1989
Stress is de toestand waarin een dier verkeert als hij door bepaalde prikkels in zijn omgeving onder zware lichamelijke en/of geestelijke druk staat.

Dierlijk gedrag

Bron: P.R. Wiepkema, Adaptie en Stress, 1989 / Inleiding in de ethologie, 1981
Een dier vertoont bepaald gedrag niet zomaar. Er liggen veranderingen of prikkels binnen of buiten het dier aan ten grondslag.

Roodhalsganzen houden

Bron: EZNC
Niet een gewone eend in je achtertuin, maar een bijzondere roodhalsgans. Het kan een uitdaging vormen om deze vogels zelf te houden. Een paar tips over de verzorging van deze dieren.

De fysiologie van kikkers

Bron: worldwidebase.com
Kikkers behoren tot de klasse amfibieën, van de gewervelde dieren. Ze maken een larvenstadium door als kikkervisje, waarna een gedaanteverwisseling volgt tot kikker.

Het discrimininatie vermogen van haaien

Bron: Kavita Khemlani, ethologie.nl
Voorheen dacht men dat haaien niet intelligent waren. Studies hebben echter gesuggereerd dat het mogelijk is om haaien te leren visueel onderscheid te maken...

De voortplanting van kroonkraanvogels

Bron: EZNC
Kroonkraanvogels kunnen een hard geluid maken, dat vooral te horen is tijdens de baltsperiode.

Barbelen bezighouden

Bron: C.P. Steinle
Barbelen staan bekend om twee eigenschappen; namelijk het achter andere vissen aanjagen en het eten van planten.

Huisvesting van de Roodpoot-Renkikker

Bron: EZNC
De familie Hyperoliidae, waartoe roodpoot-renkikkers behoren, is nog vrij onbekend. Slechts 3 van de ongeveer 20 soorten renkikkers worden als huisdier gehouden.

Bennet wallabi

Bron: EZNC
De bennet wallabi (Macropus rufogriseus) leeft in het oosten en zuidoosten van Australië. De mannetjes wegen 27 kg, vrouwtjes 16 kg. De bennet wallabi is een nachtdier. Overdag slaapt het dier in het struikgewas. 's Avonds en 's nachts komt het te voorschijn om te eten.

Struisvogel eieren

Bron: I. van Creij, 1991
Struisvogels hebben de grootste eieren ter wereld. Toch zijn het naar verhouding eigenlijk maar kleine eieren.

Een gezonde aquariumbodem

Bron: J. Etscheidt
De bodem speelt een belangrijke rol in een aquarium. Een goede bodem helpt een gezond klimaat in het aquarium te bevorderen en daarmee ook de gezondheid van de vissen die in het aquarium zwemmen.

Groepsintroductie bij apen

Bron: E. Watts en A. Meder
Het is gemakkelijker om een oud-groepslid terug te brengen in een groep apen, dan een vreemde aap in de groep te introduceren. Hoe langer het groepslid uit de groep is geweest, des te meer het als vreemde zal worden gezien.

Axolotls

Bron: EZNC
De axolotl (Ambystoma mexicanum) is een molsalamander die behoort tot de familie van de axolotls en verwanten.

Zebravinken kweken

EZNC
Een koppeltje zebravinken verbindt zich voor het leven. Seksuele ontrouw is echter niet uitgesloten. Uit DNA-analyse van zebravinken is gebleken dat slechts een gedeelte van de nestjongen verwant zijn met hun beide ouders. Het komt zelfs voor dat zebravinkvrouwtjes een ei in het nest van soortgenoten leggen.

Gedragsverrijking Chinchilla

Bron: ENZC
Chinchilla`s zijn knaagdieren die je als huisdier kunt houden. Oorspronkelijk komen deze dieren voor in Chili en Peru, in de hoger gelegen delen van het Andesgebergte in Zuid-Amerika.

Winterslaap van schildpadden

EZNC
Schildpadden die in het wild een winterslaap houden kunnen dat ook in gevangenschap doen. Voor landschildpadden is de winterslaap de gevaarlijkste periode van het jaar. Het merendeel van de sterfgevallen onder de schildpadden doet zich tijdens en vlak na de winterslaap voor.

Huisvesting van goudvissen

Bron: EZNC
Goudvissen kunnen in een kom of een aquarium gehouden worden. Het belangrijkste aandachtspunt voor de huisvesting van de goudvis is de grootte van zijn verblijf. Een kleine goudvis heeft al minimaal 2,5 liter water nodig.

Een Beo als huisdier

EZNC
Beo's hebben een grote behoefte aan beweging. In het wild leven beo's in groepjes van 5 of 6 vogels bij elkaar. Soms echter wel in zwermen van honderd of meer. Ze zijn te vinden in vruchtdragende vijgenbomen.

Het gedrag van de cavia

EZNC
Cavia’s zijn van nature vrij sociale dieren die met meerdere soortgenoten samen leven in groepen. Omdat cavia’s groepsdieren zijn, praten ze voortdurend met elkaar en maken dan ook allerlei verschillende geluiden.

Geslachtskenmerken van de wandelende tak

EZNC
In een populatie wandelende takken zijn de mannetjes kleiner en dunner dan de vrouwtjes. Bij de gevleugelde soorten hebben de mannen vaak langere vleugels. Vrouwtjes kunnen meestal niet vliegen.

Het miljoenenvisje

EZNC
Het miljoenenvisje
Guppen zijn uiterst productief en worden daarom ook wel miljoenenvisjes genoemd. Ze kunnen 4 tot 7 centimeter groot wordenen komen oorspronkelijk voor in het Noord–Westen van Zuidamerika (Gyana, Brazilié, Venezuela).

De beste plaats voor kanaries

EZNC
Bij het zoeken naar de beste plek voor een kanarie kun je denken aan een plek niet te dicht bij de grond. Als je kiest voor een kooi, plaats deze dan ergens bovenop. Vanuit deze hogere positie kan de vogel namelijk alles overzien, waardoor hij zich prettig voelt.