Rode Geuzen in de uiterwaarden

25juni2008
Bron: Brabants Dagblad
De Rode Geus in een Nederlandse rundersoort die zelfstanding in de natuur kan overleven. In Nederland lopen al langer 'grote grazers' rond die zich zelf kunnen redden. Dit zijn dan vaak dieren die ....
geïmporteerd zijn uit andere landen, zoals de Schotse Hooglanders, de Galloways en de Heckrunderen. De Rode Geus is een kruising die bewust is ontwikkeld om ook een Nederlandse grote grazer te hebben die de begroeiing van de uiterwaarden in toom kan houden.
De Rode Geus is een kruising tussen het Nederlandse Brandrode rund en de Franse Salers. ARK Natuurontwikkeling heeft hiermee een rund gefokt dat zomer en winter totaal onafhankelijk van de mens buiten kan leven. Ook bij de geboorte en het grootbrengen van de kalfjes hoeft niet ingegrepen te worden.

Afgelopen april is een kleine kudde Rode Geuzen losgelaten in de Ertveldpolder bij Den Bosch. Dit moet een natuurgebied worden. Mensen mogen wel het gebied in (via een klaphekje), dit heet struinnatuur. De kudde bestaat nu uit een stier, drie koeien en twee kalfjes en mag langzaamaan groeien.