Wanderoes geboren in Blijdorp

03september2008
Bron: rotterdamzoo.nl
Een wanderoe wordt ook wel eens leeuwenstaartmakaak genoemd. Het is een zeer bedreigde apensoort uit het westen van India. In India leven nog zo’n 2000 dieren en in diverse Europese dierentuinen nog ruim 200.
Het Europese fokprogramma van de wanderoes (Macaca silenus) wordt gecoördineerd door de dierentuin van Keulen. Blijdorp huisvest sinds 2005 een groepje wanderoes. Eind augustus zijn er, kort na elkaar, twee wanderoes geboren. De dierentuis is erg blij met de jonge aapjes. Voor één van de jonge moeders is deze geboorte extra spannend omdat zij maar één hand heeft. De andere is geamputeerd nadat ze daar een infectie aan had opgelopen. Zij kan zich normaal prima redden zonder hand en tot nu toe lijkt het zorgen voor haar jong haar ook geen problemen op te leveren.

De wanderoe is een middelgrote aap. Dieren worden tussen de 45 en 60 cm lang, de staart, met een pluim aan het eind, is 25 tot 40 cm lang. Vrouwtjes wegen zo’n 6 kilo, mannetjes wegen rond de 9 kilo.
De dieren hebben een grijzig zwarte vacht met grote grijze bakkebaarden. Deze vormen een grijze krans rond het gezicht. Hierdoor wordt het dier ook wel baardaap genoemd.
De natuurlijke habitat zijn dichte regenwouden die op de berghellingen in Zuidwest India groeien. De apen worden gevonden op hoogtes van 100 tot 1800 meter. De wanderoes leven vooral in de kruinen van de bomen en komen zelden op de grond. Het voedsel, vruchten en insecten, worden hier gezocht. Wanderoes zijn dagdieren en ze leven in groepen van meestal tien tot twintig dieren.
Wanderoes zijn de meest bedreigde makakensoort. Door onder andere landbouw, mijnbouw en houtkap zijn populaties versnipperd. Inteelt vormt een belangrijke bedreiging voor het voortbestaan van de soort. Ook wordt er op de dieren gejaagd.