Lef in het Lab

12mei2010
Bron: dierenbescherming.nl
De 'Lef in het Lab'-prijs is dit jaar uitgereikt aan Geny Groothuis. Zij ontwikkelde een alternatief voor dierproeven door dunne plakjes menselijk weefsel te gebruiken waar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen op getest kunnen worden.
De ‘Lef in het Lab’-prijs is georganiseerd door de Dierenbescherming samen met het Nationaal Kennis Centrum Alternatieven voor Dierproeven.

De prijs werd uitgereikt tijdens het VARA Radio 1 programma Vroege Vogels door directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Geny Groothuis is een biochemica van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vindt dat dierproeven niet goed voorspellen wat er in mensen kan gebeuren, bijvoorbeeld wanneer onderzoek gedaan wordt naar de schadelijke effecten van medicijnen. Uit organen die tijdens een operatie verwijderd worden, worden hele dunne plakjes menselijk weefsel gesneden. Deze plakjes kunnen in het laboratorium kunstmatig in leven gehouden worden. Op de plakjes kunnen ziekteprocessen worden nagebootst waarop vervolgens weer medicijnen uitgetest kunnen worden.
De directeur van de Dierenbescherming complimenteerde Groothuis met haar lef om vaak tegen de gangbare praktijk in een alternatief voor dierproeven te ontwikkelen. Zij levert volgens Dales een belangrijke bijdrage aan de terugdringing van het aantal proefdieren wat in Nederland gebruikt wordt.